Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Beta Streptokok Kış ve Baharda Görülüyor

Beta Streptokok Kış ve Baharda Görülüyor

Boğaz enfeksiyonlarının birçoğu viral etkenlerden kaynaklanıyor. Özellikle kış ve bahar aylarında sık karşılaşılan bu rahatsızlığın yüzde 5 ila 10’una etken bakteriler neden oluyor. Bunların arasında yaygın rastlanılan bakteriler (boğaz burun ve ciltte yaşayabilen) A grubu beta hemolitik streptokoklardır. Adana Özel Ortadoğu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sena Kara Öncü, bu hastalığın tanısı için boğaz kültürü yapılabildiğini belirterek, “Bu testte hastanemizde bulunmaktadır.” dedi.

Çocukları daha fazla etkileyen grup A beta hemolitik streptokok kaynaklı farenjit, 2 ila 5 gün arasında kuluçka dönemine sahiptir. Küçük topluluklar içinde salgın halinde yayılan hastalık, tükürük ve burun salgılarının damlacık yoluyla aktarılmasıyla bulaşıyor. Bu yüzden kalabalık ortamlarda insandan insana bulaşması daha kolaydır. Okul gibi yoğun alanlarda veya aile içinde yaygın olarak geçiş yapıyor. Hastalığı taşıyan kişilerin salgılarının karıştığı besinlerin tüketilmesi ile de bulaşabilir.

Beta Hemolitik Streptokok Belirtileri

Virüsün semptomlarında öncelikle boğaz ağrısı ve yüksek ateş (38.5 derece ve üzeri) dikkat çekiyor. Baş ve kas ağrıları ile mide bulantısı da bu şikâyetlerle birlikte görülebilir. Uzmanlarca yapılan muayenede bu hastalıkla ilgili başka şu bulgular öne çıkıyor:

  • Çocuklarda mevcut belirtilerin yanında karın ağrısı ve kusma
  • Damakta kırmızı (genellikle leke şekilde renkli) döküntüler
  • Bademcik ve yutakta (farenks) kızarıklık ve beyazlık
  • Kasık bölgesinde ve kol altlarında kızarıklıklar
  • Boyun lenf bezlerinde büyüme (lenfadenopati )

Yine bu bakteri “döküntülü” özellikteki kızıl hastalığına neden olabilir. Bakterinin ürettiği bazı toksinlere bağlı olarak gövdede, kasık bölgesinde ve kol altlarında kızarıklıklar, ciltte döküntü veya yüksek ateş görülebilir. Kızıl hastalığında bakteriler üst solunum yollarına yerleşme eğilimindedir. Bu nedenle damlacık yoluyla çevreye hızla bulaşabilir. Streptokokkal farenjit, burun akıntısı, öksürük gibi soğuk algınlığı belirtileri olan kişilerde olma ihtimali daha düşüktür.

Beta Hemolitik Streptokoklar Tedavisi

Beta hemolitik streptokok, bazen bir tedavi uygulanmadan da 3-4 günde iyileşebilir. Ancak söz konusu şikâyetler ortaya çıktığında uzmanlar tarafından antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bu sayede rahatsızlığın erken dönemde şiddetinin hafiflemesi amaçlanır. Aynı zamanda hastalığın ilerlemesi ve çevreye bulaşması önlenmiş olur. Hastalığın ileri safhalarında başka komplikasyonlar da gelişebilir. Böyle durumlarda şu şikâyetlerle karşılaşılabilir:

  • Menenjit veya akut romatizmal (kalp romatizması) ateş
  • Orta kulak enfeksiyonu (kızarıklık, şişme ve ağrı)
  • Bademcikler etrafında apse meydana gelmesi
  • Boyun bölgesinde lenf bezlerinde enfeksiyon
  • Böbrek iltihabı (piyelonefrit)

Çocuklar antibiyotik tedavisine başladıktan 24 saat sonra okula gidebilir. Uzmanlar tarafından sunulan tedavinin düzenli uygulanması hastalığın tekrarını önlenmesine yardımcı olur.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler