Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler El Titremesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

El Titremesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

El titremesinin nedenleri çeşitli rahatsızlıklara dayanır. "Tremor" denilen titreme, tekrarlayan, istemsiz oluşan, ritmik sallanma biçimde bir eklem hareketidir. Titreme ellerde, kollarda, bacaklarda, baş ve ses tellerinde görülebilir. Adana Özel Ortadoğu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Elifnur Kıvrak, el titremesinin nedenini, belirtilerini, türlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Ellerde Titreme Neden Olur?

Ellerde titremenin en önemli nedenleri stres, korku, hipertiroidizm ya da hipokalsemi gibi haller ve bazı ilaçlardır.

Ellerde Titreme Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir?

El titremesinin, dinlenme sırasında ortaya çıkması, parkinson ve çeşitli hareket bozukluklarının belirtisi olabilir. MS, inme, travmatik beyin hasarı ve bazı omurilik rahatsızlıkları da el titremesinin belirtisi olabilecek nörolojik hastalıklardır.

El Titremesinin Türleri

Esansiyel Tremor: En sık rastlanan titreme türüdür. Her iki elde birden görülür. Önce tek elde görülse dahi yaklaşık 3 yıl içinde diğer elde de ortaya çıkacaktır. Kalıtsal olan ya da olmayan türleri vardır. Titreme yazı yazarken, eşya tutarken ya da ince motor hareketi gerektiren durumlarda belirginleşir. Alkol alınınca durur veya azalır, uykuda ise kaybolur. Yorgunluk, kafein, sinir sistemini uyaran bazı ilaçlar, duygu durumundaki değişiklikler, heyecan, sinir, stres gibi durumlarda titreme artabilir.

Parkinson Tremoru: Parkinson hastalığında görülür. Genellikle tek taraflı başlar ve çoğunlukla dinlenme sırasında ortaya çıkar. Titreme gün içinde değişen şiddetlerde ve aralıklı olarak meydana gelir. Uykuda kaybolurken, stres halinde şiddetlenir.

Serebellar Tremor: Beyinciği etkileyen damarsal, tümöral, dejeneratif veya kalıtsal nedenli çeşitli rahatsızlıklarda görülür. Kişinin asansör ya da elektrik düğmesine basması gibi istemli bir hareket sırasında ortaya çıkar.

Psikolojik Tremor: Dinlenme sırasında veya belli bir hareketle ortaya çıkar. Vücudun farklı yerlerinde olabilir. Titreme sıklığı ve boyutu değişkenlik gösterebilir. Buna psikolojik rahatsızlıklar da eşlik edebilir.

Ortostatik Tremor: Ayağa kalktıktan sonra bacaklarda görülen titremedir, düşmeye neden olabilir. Oturunca ya da destek alınca durur.

Fizyolojik Tremor: Kas kasılmasına bağlı olarak herkeste görülebilir. Stres, sıkıntı, korku, yorgunluk, anksiyete, hipoglisemi, hipertiroidi gibi durumlarda ortaya çıkar.

El Titremesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Titreme tedavisi, rahatsızlığın nedenine göre belirlenir. Titreme, kullanılan bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıktıysa dozaj azaltılması ya da ilacın tamamen kesilmesi gerekir. Parkinson hastalığına bağlı bir titreme meydana geldiyse ona uygun bir tedaviye başlanır. Esansiyel titreme tedavisinde ise ilaç tedavisi uygulanır. Titreme strese bağlı ortaya çıkmışsa psikolojik destekle çözüm aranır. Metabolik bozukluklar nedeniyle görülen titremede ise bozukluğun giderilmesine çalışılır. Bazı durumlarda cerrahi yöntemler uygulanması gerekebilir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler