Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada yayılmayı hızla sürdüren maymun çiçeği salgınını Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) ilan ettiğini duyurdu. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi sizler için derledi…
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, küresel maymun çiçeği salgınının uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumunu temsil ettiğine karar verdiğini söyledi.
Ghebreyesus, Uluslararası Sağlık Tüzüğü uyarınca Acil Durum Komitesi’ni, maymun çiçeği salgınının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumunu temsil edip etmediğini değerlendirmek için toplanmasını istediğini ancak komitenin oybirliğiyle acil durum olmadığına karar verdiğini aktardı. Toplantının yapıldığı sırada maymun çiçeği vakalarının 47 ülkede 3 bin 40 olduğuna dikkat çeken Ghebreyesus, o günden itibaren salgının ilerlediğini, 75 ülkede 16 binden fazla vaka olduğunu ve 5 kişinin de maymun çiçeğinden hayatını kaybettiğini ifade etti.
Ghebreyesus, komitenin tekrar toplandığını ve maymun çiçeği salgınının bir uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olup olmadığıyla ilgili ortak karara varamadığını belirtti. “Bir salgının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturup oluşturmadığına karar verirken 5 unsuru dikkate almam gerekiyor.” diyen Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün daha önce görülmeyen birçok ülkeye hızla yayılmasının, komitenin ortak karara varamamasının, birçok bilimsel bilgilerin yetersizliğin ve uluslararası bir yayılma potansiyelinin ortaya çıkmasının ve 5 unsurdan 3’ünün karşılanmasının acil durum kararı alırken dikkatte aldığı konular olduğunu söyledi.
Ghebreyesus, şöyle devam etti: “Maymun çiçeği hastalığında Avrupa'yı yüksek riskli bölge olarak değerlendiriyoruz. Diğer bölgelerdeki risk ise orta düzeyde. Yeni bulaşma yolları ile hızla yayılan, hakkında çok az şey bildiğimiz ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü'ndeki kriterleri karşılayan bir salgın var. Bu nedenlerle küresel maymun çiçeği salgınının uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumunu temsil ettiğine karar verdim.”
DSÖ, maymun çiçeği virüsünün PHEIC ilan edilmesini görüşmek için ilk toplantısını 23 Haziran'da yapmıştı.