Enfeksiyon hastalıkları hem akut hem de zamana yayılan komplikasyonlarla gelişir ve hasta için yaşamsal risk oluştururlar. Bu nedenle ciddi bir sağlık sorunu olarak değerlendirilir. Bu rahatsızlıkların tanı ve tedavi süreçleri ile mikrobiyolojik laboratuar çalışmaları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji biriminin ilgi alanına girmektedir. Bakteri, parazit ve virüs benzeri mikroorganizmaların neden olduğu tüm hastalıkların tanı, tedavi ve takibi uzman hekimler ve tıbbi personellerin multidisipliner çalışması ile gerçekleştirilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ateşli hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, yumuşak doku enfeksiyonları, gıda zehirlenmeleri ve cerrahi alan enfeksiyonları da dahil pek çok hastalık Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji alanının içerisinde değerlendirilir.
Akut ya da zamana yayılan komplikasyonların sonucunda gelişen ve yaşamsal düzeyde riske neden olabilen önemli hastalıklar arasında enfeksiyon hastalıkları da yer almaktadır. Enfeksiyon hastalıklarının tanı ve tedavi süreçleri ve mikrobiyoloji laboratuvar çalışmaları ile ilgilenen tıbbi birim Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Birimi olarak adlandırılır. Çok sayıda hastalıkla ilgilenen bu birim, bakteri, parazit ve virüs benzeri mikroorganizmaların neden olduğu rahatsızlıklara karşı multidisipliner bir yaklaşımla çalışır.
Özel Ortadoğu Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Biriminde mantar, parazit, virüs ve bakterilerden kaynaklanan rahatsızlıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, idrar yolu ve solunum yolu enfeksiyonları, gıda zehirlenmeleri ve çok sayıda hastalıkla ilgilenilmektedir. Tüm bu rahatsızlıkların tanı, takip ve tedavisinin yanı sıra aşılama, seyahat aşıları ve benzeri uygulamalar da yapılmaktadır.
Bu gibi rahatsızlıklar, insan bedenine yerleşen parazit, mantar, virüs ve bakteri benzeri mikroorganizmalardan dolayı gelişir. Bu mikroorganizmalar, kan, solunum ve vücut sıvıları aracılığı ile insandan insana bulaşabilmektedir. Bu gibi rahatsızlıkların tedavisinde hastalığın türü dikkate alınarak cerrahi tedavi seçeneklerine veya ilaç uygulamalarına başvurulabilmektedir. Bu hastalıklar genellikle kas ağrısı, yüksek ateş, yorgunluk hali, öksürme ve ishal gibi semptomlarla kendisini gösterir. Bu gibi semptomlarla karşılaşıldığı anda zaman kaybetmeksizin bir uzmana danışmak gerekir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkları sıralamamız gerekirse HIV, Hepatit B, Bel Soğukluğu ve AIDS hastalığından söz edebiliriz. Bu saydığımız hastalıkların haricinde de cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar vardır ancak bu saydıklarımız en riskli grubu oluşturur. Cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklardan korunmak için alınabilecek önlemler arasında cinsel birliktelik sırasında korunma ve tek eşlilik bulunmaktadır. Kondom kullanmak hastalıklardan korunmak için önemli bir araç olmakla birlikte kesin bir koruma sağladığını söylemek de olası değildir. Siğiller ve uçuklar kondom kullanılsa bile bulaşabilmektedir. Bu gibi riskler karşısında dikkatli olmak gerekir.
Cinsel birliktelik neticesinde insan bedeninin farklı bölgelerine yerleşebilen HIV ve AIDS hastalığı asıl olumsuz etkisini bağışıklık sistemimiz üzerinde göstermektedir. Bu virüslerin vücuda yerleşmesi yaşamınızı kaybetmenize yol açmaz. Ancak bağışıklık sistemini zayıflatır ve sizi her türlü hastalığa karşı savunmasız bir hale getirir. AIDS ve HIV virüsleri ile enfekte olan kişiler sonrasında basit bir grip virüsü karşısında bile yaşamsal risk altına girerler. Bu gibi hastalıklardan kendimizi sakınmak için cinsel birliktelik sırasında korunmamız ve düzenli taramalar yaptırmamız gerekir.
Sarılık hastalığı göz beyazının ve cildin sararması ile karakterizedir. Bu durum çok sayıda farklı rahatsızlığın bir neticesi olarak meydana gelebilir. Üç farklı türde karşımıza çıkabilen hepatit hastalığının tanısı kandaki bilirubin düzeyinin ölçülmesinin ardından konulur. Hastalığın tedavi protokolünde ise kandaki bilirubin düzeyinin düşürülmesi hedeflenmektedir.
Bu hastalıklar hayvanlardan insanlara bulaşabilen nitelikte bakteriyel rahatsızlıklardır. Hastalığı taşıyan hayvanlardan elde edilen hayvansal ürünlerin tüketilmesinin sonucunda bulaşabilir. Ya da bakteriyi taşıyan bir hayvana temas edilmesinin sonucunda hastalığın insanlara bulaşması olasıdır. Hastalıklar çoğunlukla vücut ağrıları, kilo kaybı, iştahsızlık ve yüksek ateş gibi belirtilerle kendisini gösterir. Bu semptomlarla karşılaştığınızda derhal bir uzmana danışmanız gerekir. Zira erken tanı konulup antibiyotik tedavisine başlanırsa, hastalıklar daha ciddi sorunlara sebebiyet vermeden tedavi altına alınabilir.
Sağlıklı bir insanın idrarında herhangi bir bakterinin bulunmaması gerekir. Eğer idrar ve idrar yolarında bazı bakteriler tespit edilirse bu durum idrar yolu enfeksiyonlarına işaret etmektedir. Kimi zaman insan bedeninin dışında bulunan bazı bakteriler kişinin idrar yoluna ulaşarak enfeksiyona sebep olabilir. Bu gibi durumlarda kişinin idrar yollarının yanı sıra üretra, mesane ve böbrek gibi organları enfeksiyondan etkilenebilmektedir. Hastalığın en yaygın belirtileri boşaltım esnasında hissedilen ağrı ve yanma, sık sık idrara çıkma, yorgunluk hali ve yüksek ateştir. Bu gibi semptomlar gösteren kişilerde idrar yolu enfeksiyonu tespit edilirse antibiyotik uygulamaları ile tedavi altına alınır.
Grip, migren, bademcik iltihabı, nezle ve sinüzit benzeri rahatsızlıklar, solunum yolu enfeksiyonları arasında sınıflandırılmaktadır. Özellikle mevsim geçişi dönemlerinde çok sayıda insanda bu hastalıklara rastlanır. Bu rahatsızlıkların yaygın görülen belirtilerini sıralamamız gerekirse: solunum güçlüğü, yüksek ateş ve baş ağrısından söz edebiliriz. Bu gibi semptomlara sahip birinin zaman kaybetmeden uzman bir hekime başvurması gerekir. Gerekli görüldüğü taktirde, antibiyotik uygulamalarının yanı sıra ağrı kesiciler ile tedavi amaçlanır.
İshal rahatsızlığı sıvı dışkılama ile karakterize bir hastalıktır. Kişinin yaşına göre belirtiler de farklılık gösterebilir. Genellikle ishal hastalığının gösterdiği belirtiler arasında kusma, yüksek ateş ve baş ağrısı bulunur. Hastalığın bulaşma yolları arasında ilk sırada dışkı ile temas yer alır. İçme sularındaki hijyen sorunları ishal hastalığının bulaşmasına neden olabilmektedir. İshal hastalığı, kişinin vücudunun aşırı miktarda sıvı kaybetmesine neden olduğu için tedavide de bol bol sıvı tüketmek gerekir.
Beyin ve omurilik enfeksiyonlarını tanımlamak gerekirse beyni çevreleyen zarlarda ve beyinde iltihaplanma durumudur diyebiliriz. Beyin ve omurilik enfeksiyonları parazitlerden, bakterilerden, virüslerden ve mantarlardan dolayı gelişebilmektedir. Bu enfeksiyonların tedavisinde erken tanı büyük önem taşımaktadır. Zira hastalık ilerlediği taktirde antibiyotik uygulamaları yeterli olmayabilir ve cerrahi uygulamalara başvurmak gerekebilir.
Diyabetik rahatsızlıkların genelinde ayak enfeksiyonları da tıbbi tabloya eşlik etmektedir. Hastanede tedavi edilmesi gereken önemli rahatsızlıklar arasında yer alan diyabetik ayak enfeksiyonlarında erken teşhis sağlanırsa antibiyotik uygulamaları ile tedavinin sağlanması mümkün olabilmektedir. Ancak hastalık erken tanı almaz ve ilerlerse kişinin uzuv kaybı yaşamasına neden olabilir. Diyabetik ayak enfeksiyonlarına dair risk unsuru uzun süreli diyabet hastalığı ve aşırı kilolu olma gibi durumlarda artış gösterir. Bu yüzden genel sağlık taramaları erken teşhis için önemlidir.
Yumuşak doku enfeksiyonları toplum genelinde sıkça rastlanan enfeksiyon hastalıkları arasında sayılır. Enfeksiyon meydana gelen dokuda yüksek ateş ve ağrı gibi belirtiler gözlenir. Yumuşak doku enfeksiyonların tanısında kan testlerinden faydalanılmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde de antibiyotik uygulamalarından faydalanılır.
Eğer siz de yukarıda bahsettiğimiz enfeksiyon hastalıklarından birinin varlığından şüphe ediyorsanız ve belirtiler gösteriyorsanız geç kalmadan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Birimine başvurmanız gerekir. Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde erken tanının rolü büyük. Hastalıkların ilerleyerek daha ciddi sağlık sorunları yaratmaması için tetkiklerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Özel Ortadoğu Hastanesi sağlıklı günler diler.