Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?

Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak duvarının geçirgenliğinin artmasıyla ortaya çıkan, toksinlerin ve inflamatuar ajanların bağırsak duvarından sızması durumudur.

Bağırsak duvarı, besinlerin ve suyun emilimini sağlayan ve zararlı maddelerin geçişini engelleyen bağlantılardan oluşur. Ancak bu bağlantıların zayıflaması ya da hasar görmesi; zararlı maddelerin ve sindirilmemiş gıda parçacıklarının kan dolaşımına geçmesine ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

-Kronik yorgunluk,

-Şişkinlik ve gaz,

-İshal ya da kabızlık,

-Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları,

-Eklem ağrıları,

-Baş ağrıları,

-Egzama, akne gibi cilt sorunları,

-Depresyon ve anksiyete.

Geçirgen Bağırsak Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

-Kötü Beslenme: İşlenmiş gıdalar, yüksek şeker ve düşük lifli beslenme bağırsak sağlığına olumsuz etki yapabilir.

-Stres: Kronik stres, bağırsak sağlığını bozabilir.

-İlaçlar: Antibiyotik, steroid ve nonsteroidal antiinflamatuar gibi ilaçlar bağırsak florasını bozarak geçirgenliği artırabilir.

-Enfeksiyonlar: Çeşitli enfeksiyonlar bağırsak duvarına hasar verebilir.

-Alkol ve sigara: Aşırı alkol ve sigara bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Dışkı örneğinden gaita testi yapılarak, bağırsak mikrobiyotasına ilişkin bozukluklar tespit edilebilir. Bağırsak bütünlüğünün araştırılması için Zonulin testi yapılabilir.

Endoskopik yöntemlerle sindirim kanalı görüntülenerek, bağırsaklarda geçirgenliğe yol açacak bir inflamasyonun olup olmadığı değerlendirilir.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

1) Beslenme Düzenlemeleri

-Anti-inflamatuar Diyet: Taze meyve ve sebzeler, tam tahıllı ürünler, zeytinyağı ve balık, tavuk gibi yağsız proteinler tüketilir.

-Probiyotikler ve Prebiyotikler: Yoğurt, kefir, sauerkraut gibi fermente gıdalar probiyotik yönünden zengin besinlerdir. Soğan, sarımsak, muz, yulaf gibi gıdalar da prebiyotik kaynağıdır.

-Glutensiz ve Süt Ürünlerinden Arındırılmış Diyet: Gluten ve süt ürünleri, bağırsak geçirgenliğini artırabilir. Bu tür gıdaların diyetten çıkarılması gerekebilir.

2) Takviyeler

-L-Glutamin: Bağırsak hücrelerinin yenilenmesini, bağırsak duvarının onarılmasını ve geçirgenliğin azaltılmasını sağlar.

-Omega-3 Yağ Asitleri: Balık yağı takviyeleri ve somon, ceviz gibi omega-3 açısından zengin gıdalar bağırsak sağlığını destekler.

-Çinko: Çinko takviyeleri ve kabak çekirdeği, kırmızı et gibi çinko yönünden zengin besinler bağırsak duvarının onarılmasına yardımcıdır.

3) Yaşam Tarzı Değişiklikleri

-Stres Yönetimi: Bağırsak sağlığı için kronik stresten uzak durmak önemlidir. Yoga, nefes egzersizleri, meditasyon gibi teknikler uygulanabilir.

-Düzenli Egzersiz: Haftada en az 150 dakika egzersiz yapmak, bağırsak sağlığını destekler ve genel sağlık için faydalıdır.

-Yeterli Uyku: Günde 7-9 saat uyumak, bağırsak sağlığına olumlu etki eder.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Tedavisi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde

Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde geçirgen bağırsak sendromu için teşhis ve tedavi uygulamalarını güvenle yaptırabilirsiniz.

Geçirgen Bağırsak Sendromu Tedavisi Fiyatları

Geçirgen bağırsak sendromu tedavisinin fiyatları kişilerin ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesine, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler