Sıcak Havaya Dikkat: Kalbinizi Zorlayabilir
Kalp hastaları sıcak yaz günlerinde dikkatli olmalı! Avrupa’da hava sıcaklıkları rekor derecelere ulaşırken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü de Türkiye’de hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyredeceği yönünde uyarıda bulundu. Araştırmalara göre sıcak hava, özellikle hava kirliliğinin olduğu ve kalabalık nüfuslu şehirlerde ölümcül seviyelere ulaşabiliyor. Hava sıcaklığı ile birlikte havadaki partikül sayısının artması, kalbe bağlı ölümleri %30 oranında arttırıyor. Peki sıcak havalarda kalp sağlığı nasıl korunur? Kalp ve damar hastalıkları tedavilerinin başarıyla yürütüldüğü Özel Adana Ortadoğu Hastanesi sizler için derledi…
İşte yaz sıcaklarında kalbi korumanın yolları...
Vücudun aşırı sıcağa verdiği doğal tepki olan terleme, kalp rahatsızlığı bulunan kişiler için risk taşıyor. Terleme yoluyla sadece su değil, gerekli mineraller de vücuttan atılıyor ve kalpte ek stres oluşturuyor. Ayrıca kalp rahatsızlıkları için kullanılan idrar söktürücü ilaçlar bazı ilaçlar da sıvıyı atarak risk faktörünü artırıyor. Bu tarz ilaçları kullananların sıcak havalarda daha dikkat etmeleri gerekiyor. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olan kişiler, sıcak yaz günlerinde şunlara dikkat etmelidir:
- Ağır egzersiz yapmayı planlıyorsanız ve buna alışkın değilseniz ya da yeni bir spora başlayacaksanız önce doktora başvurarak, kapsamlı bir kontrol yaptırın.
- Sıcak ve nemli havalarda dışarıda ya da klimasız iç alanlarda bulunuyorsanız gün içinde minimum 8 bardak su bol su için. Eğer egzersiz yapıyorsanız ya da aktif bir şey yapıyorsanız daha fazlasını tüketmeniz gerekir. 75 yaş üzeri kişilerde susuzluk hissinin azalması nedeniyle su tüketimi yakınları tarafından takip edilmelidir. Ayrıca demans hastaları da sıvı takibi yapamayacakları için benzer şekilde sıvı alımı yakınları tarafından takip edilmelidir.
- Günün en sıcak saatleri olan 10.00–16.00 saatlerinde doğrudan güneşe çıkılmamalıdır.
- Evde dinlenmeli ve pamuklu ve rahat giysiler giyilmeli, sentetik kumaşlar tercih edilmemelidir.
- Hamur işi ve kızartma gibi yağlı ve sindirimi zor gıdalardan uzak durulmalıdır. Salata, taze sebze ve meyve gibi su kaynağı yüksek besinler tercih edilmelidir. Yemek pişirmek için uzun süre ocak ve fırın karşısında kalmamaya dikkat edilmelidir.
- Doğuştan kalp rahatsızlığı olanlar, ikiden fazla tansiyon ilacı kullananlar ve kronik böbrek yetersizliği olanların aşırı sıcaktan, su ve mineral kayıplarından özellikle korunmaları gerekir. Bu hastaların aşırı sıvı ve mineral kayıpları, ölümcül ritim bozukluklarına neden olabilir.
Uzman görüşleri sadece tavsiye niteliğindedir gerekli görüldüğünde ilgili uzmana başvurmanız önerilir.
Benzer Haberler