Uzm. Dr. Nezaket Erdoğan, klima filtrelerinin sürekli nemli olduğunu ve zamanla filtrelerde biriken tozlarda mantar ve bakteri gibi mikroorganizmalar ortaya çıkacağını söyledi. Uzm. Dr. Erdoğan, astım hastalarının uzun süre klima kullanmaması, klima bakımlarının düzenli olarak yapılması ve nem-hava koruma özelliği olan klimalar kullanılması gerektiğini vurguladı.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Nezaket Erdoğan, astım hastalarının klima kullanımında dikkat etmesi gerekenleri anlattı. Erdoğan, astım hastalarının uzun süreli klima kullanmamaları gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, “Gün içinde klima sürekli çalıştırılmamalı, aralıklı şekilde kapatılarak doğal hava dolaşımı sağlanmalıdır. Klima filtreleri nemli olduğu için bakteri ve mikroorganizmalar ortaya çıkabilir. Buna engel olmak için de periyodik klima bakımları yaptırılmalıdır” dedi.
Astım gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Solunum yolu enfeksiyonları, sigara, hava kirliliği, ev hayvanları, küf mantarları, polenler gibi alerjenler çevresel etmenlerdir. Alerjiler, alerjik astım öyküsü olan kişilerde daha sık görülür. Astım hastası kişilerin, tetikleyici faktörlere karşı önlem alması gerekir. Astım semptomlarının tetikleyicileri ise alerjenler, enfeksiyonlar, toz, sigara, boya, havadaki ısı ve nem değişikliği, ilaçlar ve iklim değişimi gibi etkenlerdir. Aşırı sıcak ve nemli hava ya da sıcaklıktaki ani değişimler, astım hastaları için zorlayıcı olabilir. Sıcak yaz günlerinde klima kullanımı da kaçınılmaz. Aşırı sıcak havanın astım hastaları için zorlaştırıcı bir etmen olması nedeniyle bu kişilerin klima kullanırken dikkatli olması gerekir.”
Uzm. Dr. Erdoğan, astım hastalarının klima kullanırken dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı: