koruyucu-saglik-ve-sagligin-gelistirilmesine-yonelik-etkinlikler
İlerleyen yaş, genetik faktörler, aşırı mimik kullanımı gibi farklı nedenler cilt kırışıklarına yol açar. Göz çevresi, kaş arası, alın, burun kökü gibi alanlarda ortaya çıkan pürüzler son yıllarda popüler hale gelen botoks uygulaması ile giderilebilir.
Kişiye genç ve zinde bir görünüm sağlayan botoks, clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoks yapıldıktan sonra birkaç gün içinde etkisini gösterir. Botolinum toksinin etkisi bireyin cilt yapısına ve uygulanan bölgenin büyüklüğüne göre değişebilir. Uygulamada enjekte edilen botulinum toksini, sinir uçlarında kas hareketini bir süre engeller. Böylece aşamalı halde kırışıklıkların azalmasını sağlanır. Uygulamanın sonuçlarını tam olarak görebilmek için iki hafta kadar sabır etmek gerekir.
Botox uygulaması günümüzde sıklıkla yüz hatlarında kırışıklık ve çizgileri yok genç bir görünüme kavuşmak için sıklıkla tercih ediliyor. Uygulamanın ilk günleri biraz sancılı geçebilir. Bu dönemde cilt reaksiyonu olarak şişmeler ve kızarıklıklar meydana gelebilir. Botolinum toksini kasları yavaş yavaş dondurur. Cilt yapısındaki görünümü normal koşullarda ortalama 5 ila 7 günde hissedilir. Ancak botoks etkisi ciltte hedeflendiği bölgeye göre değişebilir. Özellikle uzun hatlarda kırışıklık ve çizgileri içeren noktalarda etkinin süresi uzayabilir. Öngörülen beklentiler ilk iki haftada karşılanmadığı takdirde bir uzmana danışılması yararlı olacaktır.
Botoks işleminin etkisini tatbik edildiği alana göre farklı sürelerde göstereceğini unutmamak gerekiyor. Botoksun oturması ciltte yapıldığı yere göre değişebiliyor. Örneğin; alın bölgesi uzun ve çoklu kırışıklık yapıları içerir. Burayı pürüzsüz hale getirmek için çeşitli kas tabakalarına işlem yapılır. Botoksta hedeflenen etki bu kasların donması ve kas hattı boyunca yayılması ile ilişkilidir. Botolinum toksini kas sinirlerinde yayılması ve oturması ile aşamalı şekilde kırışıklar azalır pırıl pırıl bir cilt görünümü elde edilir.
Uygulanan botoks, bireyin hücre yenilenme hızı gibi özellikleriyle ilişkili olarak farklılık gösterebilir. Botoks genellikle 6-7 ay sağladığı kalıcı etkiyle yüz güldürücü sonuçlar sunuyor. Bu süreden sonra botolinum toksininin etkisi azalmasıyla ciltte çizgiler yeniden görülmeye başlar. Botoks etkisinde uygulanan bölge ve botolinüm toksininin tipi de önemlidir. Bu uygulamanın süresini daha uzun veya kısaltabilir. Botoks ile birlikte diğer destekleyici estetik uygulamaları yardımıyla daha neticeler alınabilir.
Botoksun etki süresini bazı yöntemlerle uzatmak mümkündür. Bu formüller doğal veya destekleyici estetik işlemleri olabilir. Botoks etki süresin şu şekilde uzatılabilir;
Botoksun yılda kaç kez yapılacağı en çok merak edilen konulardan biridir. Bu kişinin tercihi ve uzmanın tavsiyelerine bağlı olarak planlanabilir. Genel olarak 6-7 ay etkisini sürdüren botoks işlemi yıl içerisinde doktorun değerlendirmeleri çerçevesinde tekrarlanabilir. Botoks, etkisi azaldıkça tekrar uygulanabilen bir seçenektir. Ayrıca dolgu enjeksiyonları veya diğer anti-aging estetik işlemleriyle birlikte düşünülebilir. Ciltte botoks etkisi zayıfladığındı bu işlem bir kez daha yaptırılabilir.
Botoksun hangi mevsimde yapıldığı önemli midir? Bu hususta da sorular geliyor. Botoks genellikle her mevsimde aynı etkiye sahiptir. Ancak yazın uygulama sonrası cildi güneşten korumak önemlidir. (Doğrudan güneşe maruz kalmayın, gölgeyi tercih edin, güneş gözlüğü ve şapka takın.)
Botoksta beklenen etkiyi sağlamada yaşa bağlı “hücre yenilenme hızı” ciddi bir ölçüdür. Yaş ilerledikçe ciltte hücre yenilenmesi ve kolajen salgısı yavaşlar. Bu durum ciltte sarkmalar ve kırışıklıklara neden olur. Bu yüzden botoks yapılırken yaş kriteri için şu değerlendirme yapılabilir: