Burnumuz yüzümüzde ilk göze çarpan, estetik ve işlevsel olarak büyük önem taşıyan organlarımızdan biridir. Burnumuzda oluşan problemler hem fizyolojik hem de psikolojik olarak büyük sorunları beraberinde getirir. Estetik cerrahi alanında en çok talep gören ameliyat rinoplasti yani burun estetiği ameliyatıdır. Zira hem estetik hem de sağlık açısından büyük fayda sağlamaktadır. Burun estetiği ameliyatlarının başarılı ve öncü ismi Özel Ortadoğu Hastanesi, “burun estetiği fiyatları, burun estetiği sonrası, estetik burun ameliyatı” gibi konulara dair merak edilenleri sizler için anlattı.
Burun estetiği ameliyatları kişinin hem rahat nefes almasını sağlar hem de estetik açıdan yüz simetrisini en uygun forma kavuşturur. Görsellik bir yana sağlık açısından da sıkça başvurulan rinoplasti ameliyatı her geçen gün daha popüler bir cerrahi işlem olmaya devam etmektedir.
Burunda meydana gelen problemler, genellikle ergenlik sürecinde kemik ve kıkırdak yapılarda yaşanan travmalar ve gelişimsel sorunlardan doğmaktadır. Rinoplasti ameliyatı genel olarak şu kişiler tarafından tercih edilir:
Burun ameliyatı, bunu isteyen herkese yapılmamalıdır. Hastanın ameliyat öncesinde sosyal ve psikolojik durumları da değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Kişi burun ameliyatı sonrası hayatının tümden değişeceğini beklememesi gerekir. Beklentileri gerçeklikle bağdaşmayan kişiler bu ameliyattan uzak durmalılar. Gerçekçi seviyede beklentisi olan insanlar için hayal ettikleri burun ve yüz estetiğine kavuşmak rinoplasti ameliyatıyla mümkün.
Burun estetiği yaptırmak isteyen hastaların önemli bir bölümü estetik şikâyetlerin yanı sıra solunumla ilgili sıkıntılar da yaşamaktadır. Operasyon öncesinde hastanın şikâyeti olsa da olmasa da muhakkak burun, muayeneden geçirilmelidir. Fonksiyonel düzeltme şansı da tanıyan rinoplasti ameliyatında genellikle septumun bir tarafa eğilerek hava yolunu daraltması durumu giderilir. Burun etlerinde büyüme varsa bu düzeltilir. Burun etindeki ve septumdaki eğrilikler giderilir.
Estetik burun ameliyatları temel olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Kapalı ve açık yöntem. Bu iki yöntemin birbirlerine karşı üstünlüğü yoktur. Tıp dünyası tarafından sonuçları bakımından eşit derecede başarılı görülürler. Cerrah, hastanın durumuna göre tercih ettiği yöntemi uygulayabilir. Deformitesi fazla olan veya bağ doku yapısında zayıflık olan durumlarda açık yapısal rinoplasti uygulaması tercih edilir. Son dönemlerde koruyucu burun estetiği uygulamaları popülerlik kazanmaktadır. Bu uygulamalarda nihai amaç için gereken yapıların en iyi şekilde korunması ve hedeflenen forma ulaşılmasıdır. Hastalar konu hakkında bilgilendirilmeli ancak karar cerrah tarafından alınmalıdır. Hastanın yüz yapısı ve burun şekli detaylı biçimde değerlendirilmelidir. Hangi tekniğin uygulanacağı, tüm bu değerlendirmelerin sonucunda karara bağlanmalıdır.
Rinoplasti ameliyatında kişinin yüz simetrisi altın oran baz alınarak şekillendirilmelidir. Hastaya hedeflenen sonucu daha iyi anlatabilmek için planlanan burnun iki ve üç boyutlu tasarımları gösterilmektedir. Hastanın gerçekle bağdaşmayan istekleri olsa bile yüzün oranları dikkate alınarak hareket edilmelidir. Zira rinoplasti operasyonunun temel amacı doğal ve kişinin yüzü ile uyumlu, estetik bir buruna sahip olmaktır.
Rinoplasti operasyonu sırasında uygulanan değişiklikler ne kadar küçük olursa olsun, yüzün görüntüsünde ve ifadesinde büyük farklara neden olabilir. Unutulmaması gereken hususlardan biri de burnun canlı bir organ olduğu ve kemiğin, mukozanın, derinin ve kıkırdağın iyileşme sürelerinin farklı olduğudur. Ameliyatta elde edilen şeklin değerlendirilmesi ancak ödemlerin inmesinin ve iyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından mümkündür. Bu yüzden ikinci bir operasyonun gerektiği vakalarda dahi en az bir sene süresince beklemek gerekir.
Burun başta nefes almak üzere önemli fonksiyonları olan bir organdır. Burundaki kemik ve kıkırdak yapısının gelişim sürecinin tamamlanabilmesi için 18 yaşının dolması beklenmelidir. Bu nedenle estetik burun ameliyatının 18 yaş öncesinde yapılmaması gerekir.
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında uygulanır ve farklı yöntemlerin uygulanmasını gerektirir. Burnun ortası kesilerek açık yöntemle veya burnun içten kesilerek uygulanan kapalı yöntemle gerçekleştirilebilir. Burnun içinde kemik ve kıkırdakların şekli düzenlenir. Günümüzde en temel prensip buruna mümkün olan en az zararı vererek en az miktarda dokuyu çıkartarak işlemi gerçekleştirmektir. Cerrah hem burunun fonksiyonlarını korumayı hem de arzulanan şekli elde etmeyi amaçlar. Gerektiğinde kemiğin kırılması veya kıkırdağın çıkartılması yoluna gidebilir. Ancak rinoplasti uygulamalarında gereksiz hiçbir müdahalede bulunulmaması şarttır.
Açık yöntemde burnun ortasında bulunan kanalların her iki tarafına ve burnun ortasındaki deriye küçük bir kesi atılır. Bu kesi ile burun derisi kaldırılır. Buna karşın kapalı yöntemde yalnızca burun deliklerinin içinden bir kesi açılır. Açık yöntemle uygulanan rinoplasti ameliyatında kıkırdak ve kemik yapısını tümüyle görme imkânı vardır. Ancak unutulmamalıdır ki açık veya kapalı yöntemlerin birbirlerine karşı bir üstünlüğü söz konusu değildir. Hastanın durumu ve ihtiyaçları gözetildiğinde buna en doğru şekilde cevap verecek olan yöntem uygulanmalıdır. Erkek ve kadın bireylerde burun yapısı farklılıklar arz eder. Kadın yüz estetiğinde burnun kalkık olması tercih edilir. Ancak erkek yüz estetiğinde daha dik açıyla şekil verilir.
Gerçekleştirilen ilk muayene ile birlikte rinoplasti ameliyatı arasında belli bir zaman geçmesi gerekir. Hasta düşünmeli ve sorularını doktoruna iletebilmelidir. Doktor ve hasta ameliyata birlikte karar vermelidir. Bu da en az bir haftalık bir zaman dilimini gerektirir. Burun estetiği sırasında göz kapağı işlemleri, yağ enjeksiyonu, dudak büyütme gibi uygulamalar da gerçekleştirilebilir.