Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Belirtileri Nelerdir?

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi genellikle erkeklerde ve kuyruk sokumu diye adlandırılan bölgede ortaya çıkan bir çeşit cilt rahatsızlığıdır. İnsan vücudunda ense, sırt ve saç derisinden dökülen kıl ve tüyler, gözeneklerden derinin içine gömülürler ve birikerek kistik bir yapı oluştururlar. Kıl dönmesi iltihaplanmaya yol açar. Kuyruk sokumu dışında nadiren de olsa başka bölgelerde de rastlanabilir. 15 ila 35 yaş arası erkek bireylerde sıklıkla rastladığımız bu sorun, son yıllar içerisinde kadınlarda da yoğun şekilde gözlemlenmeye başladı. Ancak istatistik verileri erkeklerde kıl dönmesi vakalarının üç kat fazla gerçekleştiğini gösteriyor.

Kötü kokulu akıntılar, apse veya şiddetli ağrılar şeklinde komplikasyonlara yol açan kıl dönmesinde erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Fakat hastaların bu konuda son evreye gelene kadar doktora başvurmadığı, gizleme eğiliminde oldukları görülüyor. Büyük çaplı sorunlara yol açmadan doktora başvurup bir an önce tedavi olmak önem taşıyor.

İÇİNDEKİLER

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Vücudun Hangi Bölgelerinde Ortaya Çıkar?

Kıl dönmesinin en çok karşımıza çıktığı nokta kuyruk sokumu yani iki kalça arasında yer alan oyuntu bölgesidir. Vakaların tamamına yakın kısmı bu bölgededir. Ancak nadiren kasık, koltuk altı, yüz ve göbek deliği gibi bölgelerde de görülmektedir.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedenleri

Kıl dönmesi vakalarının oluşumuna dair iki farklı teori bulunmaktadır. Birincisi vücudun farklı bölgelerinden dökülen tüylerin deride bulunan delik ve gözenekler araçlığı ile deri altında birikerek kitle oluşturmasıdır. Ortaya çıkan bu zarla kaplı kistik yapı vücudun reaksiyon vermesi ile dışarı doğru akan kötü kokulu bir apseye yol açar. Diğer bir teori ise kuyruk sokumu bölgesinde doğuştan beri var olan kök hücrelerin 20’li yaşlar itibariyle aktifleşerek kıl üretimine başlamasıdır.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Belirtilerin Nelerdir?

Son derece sinsi biçimde ilerleyen kıl dönmesi, kıl ve tüylerin birikmeye başladığı aşamada bazı sinyaller verir. İlk evrelerde hastayı rahatsız etmeyen bu belirtiler zaman içerisinde hastanın yaşamını sekteye uğratır ve dayanılmaz bir hal alır. Kıl dönmesi yani pilonidal sinüs belirtilerini sıralamamız gerekirse:

  • Kıl dönmesinin başlangıç evrelerinde akıntı sorunu gözlenir. Kişi iç çamaşırında bir nemlilik görür. Bu nemliliği normal karşılayan hastalar vakadan habersizce hayatlarına devam ederler.
  • Akıntı mikroplarla birleşerek iltihap oluşumuna yol açar. Akıntı yeşil renge döner.
  • Kimi zaman kanlı akıntı da gözlenebilir.
  • Makat bölgesinde kaşıntı, şişlik, ağrı, kızarıklık gözlenir.
  • Zaman içerisinde hastanın hissettiği ağrı o kadar şiddetli bir seviyeye ulaşır ki hasta günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanır.

Kıl dönmesi vakalarında görülen kötü kokunun sebebi, bölgenin iltihaplanması ve apse yapmasıdır. Sinüs ağzından gelen akıntılar mikroplarla birleşirler ve iltihaplı apsenin oluşmasına zemin hazırlar. Kuyruk sokumunda oluşan şişliğin boyutu biriken kılların yoğunluğuna göre değişmektedir. Zamanla hissedilen ağrı, dayanılmaz seviyelere gelir. Kişinin günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanması hastalığın son evresinde olduğunun işaretidir.

Bu belirtilerden bir veya bir kaçı ile karşılaştığınız anda bitkisel formüller veya benzeri zaman kaybına sebep olan uygulamalardan kaçınmalı ve bir an önce uzman bir doktora başvurmalısınız.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) İçin Risk Faktörleri

Hareketsiz yaşam tarzı diğer pek çok hastalığa neden olduğu gibi kıl dönmesi için de önemli risk faktörlerinden biridir. Bilhassa masa başı işlerde çalışan ve hayatının önemli bir kısmını oturarak geçiren insanlarda en sık görülen rahatsızlıkların başında kıl dönmesi gelmektedir. Diğer risk faktörleri ise şu şekildedir:

  • Aşırı miktarda terleme
  • Kıllı bölgelerde jilet kullanmak
  • Aşırı tüylü vücut
  • Obezite
  • Kişisel hijyene yeterince özen göstermemek

Hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, dik pozisyonda oturmak ve vücuttaki kılların jilet kullanmadan temizlenmesi kıl dönmesi riskini azaltacak unsurlardır.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk olarak bölgede oluşan apse boşaltılır. Ardından bir iki aylık bir süre geçtikten sonra kıl dönmesi tedavisi başlatılır. Apsenin boşaltılması kliniklerde ve hastanelerde beş dakika içerisinde tamamlanan basit bir uygulamadır. Cilt üzerinde hiçbir iz bırakmayan minik bir kesi ile işlem gerçekleştirilir. Apse boşaltıldıktan sonra bölge özel bir sıvı yardımı ile temizlenir ve kişi tedaviye hazır hale gelir.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Ameliyatı

Kıl dönmesi ameliyatının gerçekleştirilmesi için birinci koşul steril bir ortamdır. Cerrahi tedavi en etkili çözüm niteliğindedir. Zira cerrahi tedavi sonrası hastalığın kendisini tekrarlama riski ameliyatsız tedaviye göre daha düşüktür.

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen bu ameliyat hastanede yatış gerektirmez. Son derece düşük riskli bir operasyondur. Hastanın vücudunda iz kalmaz, 20-30 dakika içerisinde tamamlanır ve hasta kolaylıkla günlük yaşantısına dönebilir.

Ameliyatsız Kıl Dönmesi Tedavisi

Operasyon ister küçük ister büyük olsun ameliyat kelimesi insanların korkmasına neden olur. Ameliyat olmak istemeyen hastalar için alternatif tedavi seçenekleri mevcuttur. Tıp dünyasında çağdaş bir anlayışla ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi gerçekleştiren Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde Lazerle kıl dönmesi tedavisi alanında uzman hekimler tarafından yapılmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler