Burun gerek fonksiyonları gerekse estetik açıdan insanın temel organlardan biridir. Her şeyden önce estetik bir burun kişiyi mutlu eder. Bozuk ve göze hoş gelmeyen bir görüntüye sahipken de huzursuz edebilir. Estetik kaygılar bireyin kendisini beğenmemesine ve özgüven kaybına da neden olabilir. Fiziksel görünümüyle barışık olanların özgüvenleri ve hayat sevinçleri daha yüksektir. Bu yüzden bireyler değir organlarında olduğu gibi burun sorunlarında da estetiğe başvuruyor. Kendilerine yakışan bir buruna sahip olmak için estetiklere (rinoplasti) yöneliyor. Burun estetiği son yıllarda en fazla gerçekleştirilen cerrahi operasyonların başında yer alıyor.
Tıptaki gelişmeler doğrultusunda burnun mevcut görünüm ve işlevlerini tedavi etmek artık daha kolay. Cerrahi operasyonla burundaki kemik ve kıkırdak dokular tekrardan şekillendirilerek yeni bir görünüme kavuşturuluyor. Burun estetiği ile, burundaki yaralamalar ya da doğuştan gelen şekil bozuklukları düzeltilir, bu sayede kişinin fiziksel yapısı değiştirildiği gibi solunum güçlükleri de iyileştirilir. Yeterli nefes almak sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur. Bu hayati fonksiyon ise burun ve ağızdan sağlanıyor. Burun koku almanın yanı sıra, nefes alırken havadaki mikropları ve bakterileri süzer. Böylece iç organları korur. Ayrıca konuşurken sesin daha tok ve düzgün çıkmasına da yardımcı olur.
Peki, burunda şekil bozukluğuna bağlı yaşanan oksijen eksikliğinin vücut üzerindeki etkileri nelerdir?
Burun estetiğine her geçen gün daha fazla ilgi artıyor. Ancak bu işlemin çok dikkatli yapılması gerekir. Uzmanlar, sözü edilen ameliyatın 17 yaşından önce olunmaması gerektiğini ifade ediyor. Gelişmeye bağlı olarak erkeklerde 18, kadınlarda 17 yaşından sonra bu müdahalenin yapılmasını öneren uzmanlar, “Bireyin gelişmesi devam ettiğinde burun estetiği belirtilen bu yaşlarda yapılması uygun olacaktır. Ancak estetik problemlerinden ayrı olarak doğumsal anomalilerde bu durum değişebilir. Örneğin; burunda hemangiom (yeni doğanda en sık görülen tümörler) veya bazı travmalar nedeniyle kayıplar oluşabilir. Böyle durumlarda daha erken yaşlarda burun estetiği ameliyatı çözüm olabilir.” diyor.
Burun estetiğinde uzman tarafından kişileştirilmiş bir plan çerçevesinde ilerlemekte yarar var. Zor bir cerrahi müdahaledir. Ameliyatta kemik, kıkırdak dokusu, deri tabakası veya her üçü birden değiştirebilir. Cerrahi operasyonlar genel olarak iki şekilde yapılıyor.
Açık Teknik: Ağır burun ucu problemleri veya ileri derece kemik eğriliği durumunda tercih edilir. Bu yöntemde burundaki kemik ve kıkırdak yapıları ile o alandaki dokular tamamen görülür. Her türlü şekil bozuklukları onarılır. Genellikle iz bırakmayan bir işlemdir.
Kapalı Teknik: Bu yöntemde burunda bir iz bırakılmaması hedeflenir. Burnun küçültülmesi veya eğriliklerin düzeltilmesi gibi sorunların giderilmesinde tercih edilir. Genel anesteziyle kesikleri burnun içinden yapılır. Ameliyat ortalama olarak 2-3 saat sürebilir. İyileşme dönemi daha hızlı ve daha kolaydır.