koruyucu-saglik-ve-sagligin-gelistirilmesine-yonelik-etkinlikler
Havaların soğuması ile birlikte özellikle çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarında artış gözleniyor. Okulların açılması ve çocukların kapalı ortamlarda geçirdiği sürenin artması ile birlikte bademcik enfeksiyonlarından nezleye, gripten farenjite kadar çok sayıda üst solunum yolu hastalığı vakalarında artış var. Yeterince havalandırılmayan sınıflarda mikropların kolaylıkla yayılma imkanı bulduğu bu günlerde çocuğumuzu hastalıktan nasıl koruruz? Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, üst solunum yolu hastalıkları ile ilgili yapılması gerekenleri sizler için derledi.
Çocuklarda gördüğümüz boğaz enfeksiyonlarının yüzde 90’lık bir bölümü virüslerden kaynaklanıyor. Bununla birlikte %10’u teşkil eden ve toplumda beta mikrobu olarak da anılan hemolitik streptokolar sınıfından bakterileri de es geçmemek gerekir. Boğaz ağrısı, halsizlik ve yüksek ateş gibi etkiler gösterebilen boğaz enfeksiyonları basit bir sürüntü testi ile kolayca teşhis edilebilir.
Bilhassa mevsim geçişlerinde artış ivmesi gösteren boğaz enfeksiyonları antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir. Ancak doğru zamanda tespit edilip de doğru tedavi uygulanmazsa eklem iltihabı, kalp romatizması ve böbrek iltihabı gibi kronik bazı problemlere kadar yol açabilir.
Sonbahar ve kış aylarıyla birlikte çocuklar arasında daha sık gözlediğimiz ortakulak enfeksiyonu, kimi zaman kulak ile ilgili bulgularla başlarken kimi zaman da diğer bölgelerdeki enfeksiyonların yol açtığı bakteri ve virüslerin östaki kanalından ortakulağa taşınması ile de ortaya çıkabilir. Bu hastalık bazen şiddetli ağrıya yol açarak kendisini ele verse de bazen sinsice ilerleyip işitme sorunlarına neden olabilir. Orta kulakta sıvı birikmesine yol açabilir.
Alerjik rahatsızlıklar kendisini çoğunlukla burun tıkanıklığı, şeffaf burun akıntısı ve benzeri belirtilerle gösteriyor ve halsizlik, hapşırma ve yorgunluğu da beraberinde getirebiliyor. Bu mevsimlerde çocukların alerjik rahatsızlıkları nezle ve grip gibi hastalıklarla karıştırılabilir. Yanlış tanı da yanlış tedaviye sebep olur.
Nezle; basit üşütmeden kaynaklı gelişen burun akıntısı, öksürük ve hafif ateş gibi belirtiler gösteren viral enfeksiyonlara bağlı bir çeşit soğuk algınlığıdır. Genellikle basit önlemlerle düzeltilebilir.
Grip ise influenza virüsünün sebep olduğu yaygın kas ağrıları, halsizlik, burun tıkanıklığı ve yüksek ateşle kendisini gösteren bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Grip rahatsızlığında tedavi gerekir. Özellikle alerjik rahatsızlığı olan çocuklar bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte risk grubunu oluştururlar.
Öncelikle dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı gerekiyor. Paketli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak ve gün içerisinde olabildiğince su içmek önemli. Gece uykusunu yeterli şekilde alması da bir başka unsur. Hekiminizin tavsiyesine göre takviye vitamin kullanmak da hastalığa karşı direncini arttıracaktır. Fakat gelişigüzel vitamin kullanımından sakınmak gerekir. Yoğurt tüketmesini sağlamak, düzenli el yıkama alışkanlığı kazandırmak, ellerini ağız ve burnuna götürmemesi konusunda uyarmak, toplu alanda maske kullanmasını teşvik etmek de alabileceğiniz önlemler arasında.
Eğer çocuğunuzun kronik kalp hastalığı, astım veya kronik bronşit gibi bir hastalık varsa grip mevsimi başlamadan evvel grip aşısı yaptırmanız gerekir.
Türkiye’nin köklü ve donanımla hastanelerinden biri olan Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nden sağlıkla ilgili ipuçları almaya devam etmek için web adresimizi takip edebilirsiniz.