Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nihal Özdemir, yapılacak diyet düzenlemeleriyle İrritabl Bağırsak Sendromu hastalığının iyileştirilebileceğini söyledi.
Sanko Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta “İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) ve Vaka Sunumu” başlığıyla bir konuşma yapan Özdemir, İBS hastalarının tekrarlayan karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, gaz ve karında gerginlik şikayetleriyle hekim ya da diyetisyene başvurduklarının altını çizdi. Güncel çalışmaların diyet düzenlemelerinin bağırsağı düzelterek İBS semptomlarını iyileştirdiğine işaret ettiğinin altını çizen Özdemir, “11 yıllık meslek hayatımın 6 yılında İBS vakalarını izledim. Tecrübeme dayanarak söylüyorum, bu hastalığın tedavisinde biz diyetisyenlere büyük bir görev düşüyor. İBS hastalığının tedavisi, hastayla iyi bir iletişim kurmaktan geçiyor.” dedi.
İBS hastalarının yaklaşık yüzde 70’inin semptom başlangıcının veya alevlenmesinin süt ve süt ürünleri, buğday ürünleri, lahana, soğan, fasulye, acı baharatlar gibi belirli yiyeceklerle ilişkisini belirttiğini anlatan Özdemir, “Çoğu glutensiz ve laktozsuz diyetler deneme eğiliminde. Yaptığımız beslenme tedavisi ile hastaların yeterli besin almasını sağlamak, spesifik İBS semptomlarına göre diyeti düzenlemek ve besinlerin semptom yönetimindeki potansiyel rollerini hastaya açıklamayı hedefliyoruz. Hekimle beraber teşhisi koyduktan sonra ilk olarak hastayı ikna ederek tedaviye başlıyoruz. Tedavi sürecinin en önemli parçalarından biri de psikoterapi. Bu nedenle tedavi kapsamında psikiyatristten de destek alıyoruz.” Diye konuştu.