Akciğer iltihabı olarak da adlandırılan Zatürre hastalığı veya bir diğer deyişle pnömani… Bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmalardan kaynaklı olarak meydana gelen Zatürre hastalığı ne yazık ki hem sık görülüyor hem de ölüme dahi yol açabiliyor. Bundan ötürü Dünya Sağlık Örgütü 12 Kasım gününü Dünya Zatürre Farkındalık günü olarak belirleyerek çeşitli etkinlikler düzenliyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları UzmanıUzm. Dr. Sezen Sabancı Küçükaltun, uzun süre devam eden grip ve yüksek ateşin Zatürre (Pnömani)’nin habercisi olabileceği konusunda toplumu uyardı.
Uzm. Dr. Sezen Sabancı Küçükaltun, zatürre hastalığına bilhassa 65 yaş üstü bireylerde, KOAH, astım, böbrek yetmezliği, kalp veya şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerde daha sık rastlandığını belirterek, “Zatürre için bir diğer risk grubu da bağışıklık sistemi baskılanan ve sigara kullanan kişiler. Yılın özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren grip vakaları zatürreye neden olabiliyor.” şeklinde konuştu.
Uzm. Dr. Sezen Sabancı Küçükaltun, yüksek ateşle birlikte seyreden veya bir haftadan daha uzun süre boyunca devam eden grip enfeksiyonlarının zatürre şüphesini akıllara getirmesi gerektiğinin altını çizdi. Tıp dünyasında toplum kökenli zatürre olarak da adlandırılan bu durumun zamanında tanı konularak tedavi edilmesi hayat kurtarıcı olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Yılmaz, koronavirüs salgınında SARS-CoV-2 virüsünün yol açtığı COVID-19 hastalığının da bir çeşit zatürre olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getirdi.
Alınacak önlemlerle zatürre hastalığını önemli ölçüde önleyebilmenin mümkün olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Yılmaz, “Kronik hastalıklar ile sigara ve alkol kullanımının kontrol altına alınması, yıllık influenza (Grip) aşılarının yaptırılması, dengeli beslenme ve hijyen önlemleri zatürreden korunmanızı sağlayacak tedbirler arasındadır. Bu tedbirler özellikle toplum kökenli zatürre vakalarının yaşanma sıklığını dolayısıyla da ölüm oranını azaltmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Zatürre veya Pnömoni hastalığı ile ilgili detaylı bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz…
https://www.ortadoguhastanesi.com.tr/pnomani