Kulak, Burun ve Boğaz(KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erdem Kaypak, uzun süren solunum yolu hastalıkların, birden çok hastalığa ardışık olarak yakalanmak kaynaklı olabileceğini söyledi.
Adana başta olmak üzere Türkiye genelinde son aylarda solunum yolu hastalıklarına bağlı şikayetler oldukça sık görülüyor. Bu nedenle hastanelerde solunum yolu kaynaklı hastalıkların tedavisi için uzun kuyruklar görülüyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi KBB Hastalıkları Kliniği'nden Opr. Dr. Erdem Kaypak, son zamanlarda uzun süren solunum yolu hastalıkları görüldüğünü, bunun nedeninin ardışık olarak birden çok hastalığa yakalanmaktan kaynaklanabileceğini söyledi.
Bu sene vatandaşların üçlü bir salgınla karşı karşıya olduklarını ifade eden Opr. Dr. Kaypak, “Covid-19 vakaları artmaya başladı. Bunun yanında grip ve beta enfeksiyonlarında da artış var. Bu da üçlü salgına neden oluyor.” dedi. Kış mevsimi ile birlikte vaka sayılarında artış yaşandığının altını çizen Opr. Dr. Kaypak, “Kişiler virüslerin hepsini aynı anda kapmaz. Bu sene beta ve grip salgını da artınca üçü bir arada görüldüğünden hastalıklar sanki ‘geçmiyor' gibi oldu. Özellikle de çocuklar Beta enfeksiyonuna yakalanıyor. Bağışıklık sistemi düşüyor, ardından gribe yakalanıyorlar. Belki de bu arada Covid-19 da geçiriyorlar. Bu tür salgınların önüne geçilebilmesi için maske uygulamasının devamı faydalı olacaktır. Bu virüslerin haricinde nezle virüsleri de var. Bunlar da tekrarlayan enfeksiyonların en büyük nedeni oluyor. Gribin de kendi içinde çeşitleri bulunuyor. Bunlar ardışık bir şekilde enfeksiyonlara neden olduğunda sanki hastalar hiç iyileşmiyorlarmış gibi bir intiba oluşuyor.” ifadelerini kullandı.
Beta virüsü kaynaklı hastalık durumunda tedaviye bir an önce başlanmaması nedeniyle çok sıkıntılı bir süreç yaşanabileceği uyarısında bulunan Opr. Dr. Kaypak, “Gripte semptomatik tedaviyi ihtiyaç duyulur. Antibiyotiğe gerek yoktur. Çok ağır vakalarda ise antiviral önerebilir. Bu tür durumlarda ilaca ek olarak yatak istirahati ve bol sıvı alınması da önemlidir. Nezlede de aynı tedaviye ihtiyaç duyulur. Betada ise mutlaka antibiyotik tedavisi gerekir. 10 gün içerisinde antibiyotik tedavisine başlanmazsa kalp, böbrek ve eklem tutulumu gibi hastayı sakat bırakan ya da ölüme götürebilen bir süreç yaşanabilir.” Şeklinde konuştu.