Sindirim sistemi, vücudun besinleri sindirerek emilimini sağlayan karmaşık bir yapıdır. Sindirim kanalındaki organlar, karaciğer, pankreas ve safra kesesinden oluşun bu sistem; yiyeceklerin ağızdan alınıp, parçalanması, besin maddelerinin emilmesi ve atık maddelerin anüsten uzaklaştırılması gibi süreçleri içeriyor. Aniden gelişen akut ya da uzun dönemli (kronik) pek çok hastalık sindirim sistemini etkileyebilir. Bu hastalıklar tek bir organı veya zincirleme reaksiyona neden olarak vücudun sindirim fonksiyonunu bozabilir. Sindirim sistemini etkileyen hastalıklar şunlar: Reflü, gastrit, hemoroid, mide ülseri, gaz, hazımsızlık, kabızlık, ishal, bağırsak sendromu, besinlerle ilişkili olarak çölyak, laktoz ya da gluten intoleransı ve otoimmün bir hastalık olan crohn, pankreas iltihabı, karaciğer (sarılık, hepatit, siroz), safra kesesi hastalıkları.
Son yıllarda toplumda fast food (hazır yemek) tüketimi, hareketsizlik ve hatalı beslenme alışkanlığı giderek yaygınlaşıyor. Bu yaşam tarzı vücutta pek çok organı olumsuz etkiliyor. Mide ve bağırsaklarla ilgili hastalıklar daha sık görülüyor. Genetik yatkınlık, stres, asitli gıdaların aşırı tüketimi, alkol, sigara ve kahve kullanımı gibi nedenlerden mide ve sindirim sistemi konusundaki şikâyetler artıyor. Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde gastroskopi ve kolonoskopi yöntemleri sıklıkla kullanılıyor. Gastroskopi: Ucunda bir kamera yer alan esnek bir tüp olan endoskop ile ğızdan girilerek mide ve onikiparmak bağırsağının gözlemlenmesidir. Kolonoskopi: Anüsten girilerek kalın bağırsağın görüntülenmesidir.
Endoskopi, iç organları görsel olarak incelemek için tercih edilen pratik bir tıbbi görüntüleme prosedürdür. Bu işlem sırasında, ince ve esnek bir tüp olan endoskop kullanılır. Ucunda yüksek çözünürlüklü bir kamera ve ışık kaynağı bulunan endoskop ile organlara ve dokulara bakılır. Endoskopi, biyopsi almak, cerrahi müdahaleler yapmak veya tedavi uygulamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem incelemenin yapıldığı organa göre şu isimleri alıyor:
Gastroskopi, üst gastrointestinal (GI) sisteminin (mide, yemek borusu ve onikiparmak bağırsağı) iç kısmını araştırmak için gerçekleştirilen bir testtir. Gastroskopi uzmanlar tarafından birçok durumda planlanabilir.
Mide Rahatsızlıkları: Gastroskopi, hazımsızlık, uzun süre mide yanması, ekşime, kronik mide ağrısı gibi şikâyetleri olan bireylerde, mide iç kısmının tanı ve tedavisinde gündeme gelebilir. Bu semptomlar mide ülseri, gastrit, reflü gibi rahatsızlıklarla ilişkili olabilir.
Kanama: Üst gastrointestinal kanama belirtileri gösteren hastalarda, kanamanın nedenini tespit etmek için gastroskopi düşünülebilir. Kanlı kusma veya koyu renkli dışkı gibi rahatsızlıklar bu tür bir durumu işaret edebilir.
Kolonoskopi Sonucu: Kolonoskopi sırasında bulunan anormallikler veya bağırsak kanaması gibi bulgular varsa, bu durumun üst gastrointestinal sistemdeki kaynağını öğrenmeye yönelik gastroskopi önerilebilir.
Anemi: İlaç tedavisiyle düzeltilmeyen veya nedeni belli olmayan kansızlık (anemi) durumunda, gastroskopi kan kaynağını belirlemek için yapılabilir.
Kilo Kaybı: Nedeni açıklanamayan kilo kaybı, üst gastrointestinal sistemde potansiyel olarak ciddi bir sorun olabileceğinden hekim tarafından gastroskopi önerilebilir.
Yutma Problemleri: Yutma güçlüğü yaşayan kişilerde, yemek borusunda darlık, tıkanıklık veya diğer yapısal problemlerin nedenini bulmak için gastroskopi gerekebilir.
Kitle veya Tümör Tespiti: Mide veya yemek borusunda tespit edilen kitle ile tümör gibi şikayetler varsa veya ailede kanser öyküsü olan hastalarda tarama amaçlı gastroskopi tasarlanabilir.
Kolonoskopi, pek çok sindirim sistemi hastalığın tanı koymak için kalın bağırsağın (kolon) iç kısmını incelendiği endoskopik bir uygulamadır. Kolonoskopi sırasında, esnek bir tüp olan kolonoskop rektumdan (anüsün içinden) geçirilir ve kolon boyunca ilerletilir. Kolonoskopun ucunda küçük bir kamera ve ışık bulunur. Bu doktorun bağırsak duvarını rahatlıkla görüntülemesine yardımcı olur.
Kolonoskopi, uzmanlar tarafından genel olarak şu durumlarda yapılır: Dışkılama alışkanlıklarının değişmesi (uzun süreli ishal veya kabızlık, dışkı çapında incelme vb.) açıklanamayan karın ağrısı ve kilo kaybı, tedaviye yanıtsız kansızlık, makattan kanama, tarama amaçlı (ailede kalın bağırsak kanseri öyküsü varsa), iltihaplı bağırsak hastalıklarının tanı ve takibinde (crohn ve ülseratif kolit).