Endoskopik işlemlerden birisi olan kolonoskopi uygulaması, uç kısmında ışık kaynağı ve optik görüntüleme cihazı yer alan tüp biçiminde bükülebilir bir aygıt ile rektum ve kalın bağırsağın incelenmesini sağlayan tanı ve tedavi yöntemidir. İnce bağırsağın sonundan başlayarak anüste sonlanan kalın bağırsaktaki sorunların teşhis ve tedavisinde sıkça başvurulan bir yöntemdir. Bağırsak polipleri ve kanser gibi ciddi sağlık sorunların erken evrede teşhis edilmesini sağlar. Görüntüleme fonksiyonun yanında rastlanılan poliplerin çıkartılmasına da olanak sağlayan kolonoskopi sadece bir tanı aracı değil aynı zamanda tedavi aracıdır. Özel Ortadoğu Hastanesi Gastroenteroloji biriminde uygulanan kolonoskopi yöntemini gelin daha yakından tanıyalım.
Kolonoskopi, bağırsakların iç yüzeyinin görüntülenmesi ve gerektiği taktirde şüpheli dokuların çıkartılıp laboratuvar ortamından incelenmesi için kullanılır. Sindirim sisteminin son basamağı olan kalın bağırsaktaki kanamalara müdahale ve kolon kanserinin erkenden tanısının koyulabilmesi için kullanılır. Kısa süreli bir tıbbi uygulama olan kolonoskopide hastanın hastaneye yatış yapması gerekmez. Makattan girilerek rektum ve kalın bağırsaklar detaylı biçimde görüntülenir. Kolonoskopi sayesinde elde edilen görüntüleri inceleyerek hekim tanı koyma işlemini gerçekleştirir.
Kolonoskopi öncesi hastaya rahat hissedebilmesi için ağrı kesici ve sedatif bazı ilaçlar verilir. Kolonoskopi pantolonu giydirilir. Hastanın nabzı ve tansiyonu elektrotlar aracılığı ile takip edilir. Kamera sayesinde alınan görüntüler monitöre yansıtılır. Daha iyi görüntü sağlayabilmek için bağırsaklar karbondioksit gazı verilerek şişirilebilir. Bu işlem sırasında biyopsi uygulanabileceği gibi doktor poliple karşılaşırsa onları da alabilir. İşlem süresi değişkenlik göstermekle birlikte 15 ila 60 dakika arasında bir ortalama süreden bahsedebiliriz. Uygulamanın ardından hastanın bir saat süresince hastanede istirahat halinde kalması gerekir.
Doktor tarafından hastaya kolonoskopi önerildiğinde öncelikle hastanın kullandığı ilaçlar ve mevcut hastalıkları hakkında bilgi alınmalıdır. Tarih saptandıktan sonra doktor hastadan bazı besinlerin tüketilmemesini isteyebilir. Kolonoskopiden bir gün önce katı gıdaların tüketimi bırakılmalıdır. Kolonoskopiden önceki gece hiçbir şey yiyip içilmemeli, bağırsak temizleyici ilaçlar kullanılmalıdır.
Kolonoskopi uygulamasının ardından hasta bir saat süresince gözlem altında tutulur. Ardından evine gidebilir. Günlük yaşam rutinine dönmeden evvel bir gün boyunca istirahat etmelidir. Bu süre zarfında kendisini şişkin hissetmesi, gaz sancısı yaşaması, dışkılama sonrası az miktarda kan görülmesi son derece normaldir. Fakat aktif kanamalarda mutlaka hekime başvurmak gerekir. Kolonoskopinin ardından hasta normal beslenmesine geri dönebilir. Fakat biyopsi veya polip çıkarması gibi bir işlem yapıldıysa hastanın doktorun verdiği diyet programını takip etmesi gerekir. Kolonoskopi sonrasında şu etkiler gözleniyorsa mutlaka hekime başvurulması gerekmektedir:
Bağırsaklarda var olmasından şüphelenilen hastalıkların hem tanısının konulması hem de tedavi edilmesi için kolonoskopiden faydalanılır. Uygulanan sedatif ilaçlar ile hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Bilhassa 50 yaşı geçmiş bireylerin her beş yılda bir yaptırması gereken kolonoskopi uygulaması şu durumlarda gerekli görülür:
Kolonoskopi sırasında oluşabilecek komplikasyonlar arasında kalın bağırsağın delinmesi en önemlisidir. Teknolojik gelişmeler neticesinde bu risk son derece azalmıştır. Ancak yine de bu komplikasyon cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir. Kolonoskopinin riskleri ve kişinin sağlık durumu gözetilir ve bazı kişilere uygulanmaz. Bu nedenle muhakkak uzman bir doktorun muayenesinin ardından onun önerisi üzerine uygulanmalıdır. Doktorların kolonoskopi yapılmamasını önerdiği bazı durumlar mide, kalp ve böbrek rahatsızlıkları, aort şişmesi, kan hastalıkları ve gebelik sürecidir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Gastroenteroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Gastroenteroloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Gastroenteroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.