Anasayfa Tıbbi Birimler Kadın Hastalıkları ve Doğum Laparoskopik Cerrahiler Laparoskopik (Kapalı) Dermoid Kist
Laparoskopik Dermoid Kist

Laparoskopik (Kapalı) Dermoid Kist Ameliyatı

Dermoid kist, kadınlarda 20-30’lu yaşlarda en sık görülen iyi huylu yumurtalık tümörlerindendir. Dermoid kistler genelde tek taraf yumurtalığı etkiler ancak bazı hastalarda iki taraflı da olabilir. Genellikle belirti vermeden rutin kontrollerde tespit edilir. Kist patlaması halinde aniden başlayan karın ağrısı ve kanama görülür.

Dermoid Kist Nedir?

Dermoid kist, iyi huylu bir yumurtalık tümörü türüdür ve genellikle 20-30 yaşlarındaki kadınlarda görülür. Bu tür kistler, genellikle tek bir yumurtalığı etkiler, ancak bazı hastalarda her iki yumurtalıkta da gelişebilir, oranı ise %10-17 arasında değişir. Dermoid kistler, gelişimsel olarak vücudun üç temel germ yaprağından elemanlar içerir, ancak çoğunlukla deri hücreleri yoğunlukta bulunur. En sık rastlanan bileşenler arasında saç, yağ, diş ve kıkırdak yer alır.

Yumurtalıkta Dermoid Kist Neden Oluşur?

Dermoid kistin kesin bir nedeni yoktur; bu tür kistler doğuştan ya da sonradan gelişebilir. Çoğunlukla doğuştan oluşan dermoid kistler, kadınların yumurtalıklarında sıkça görülen iyi huylu kistlerdir. Büyüyen bu kistler, zaman içinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bu yüzden, çoğu zaman cerrahi müdahale ile çıkarılmaları önerilmektedir. Dermoid kistin tedavisi, yumurtalıkta oluşan kistin cerrahi olarak çıkarılmasıyla yapılır.

Dermoid Kistte Kanser Riski Var Mı?

Dermoid kistlerde kansere dönüşme riski yaklaşık %0,2 ile 2 oranındadır. Özellikle 35 yaşın üzerindeki hastalarda, kist boyutu 8-10 cm’i geçmişse veya kistte boyut artışı olmuşsa kansere dönüşüm riski daha fazladır.

Dermoid Kist Ameliyat Gerektirir Mi?

Yumurtalığın kendi etrafında dönme riskini (over torsiyonu) artırarak, yumurtalık kanlanması ve beslenmesini bozulacağı için yumurtalığın tamamen kaybına neden olabilir. Bu nedenlerde, tanı konulduğunda cerrahi müdahale gerekebilir.

Dermoid Kist Ameliyatı Nasıl Olmalı?

Dermoid kist ameliyatı laparoskopik (kapalı) ya da açık dermoid kist ameliyatı olmak üzere 2 yöntemle yapılır.Ameliyatta hangi yöntemin kullanılacağına kistin büyüklüğü, kanser şüphesi, kistte yırtılma, hastanın genel durumuna göre karar verilir. Uygun hastalarda ilk tercih laparoskopik yani kapalı yöntemle dermoid kist ameliyatıdır.

Ameliyatta hangi yöntemin kullanılacağına kistin büyüklüğü, kanser şüphesi, kistte yırtılma, hastanın genel durumuna göre karar verilir. Uygun hastalarda ilk tercih laparoskopik yani kapalı yöntemle dermoid kist ameliyatıdır.

Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası iyileşme süreci ameliyatın nasıl yapıldığına göre değişir. Kapalı ameliyatlarda hastanede kalış süresi kısa, günlük yaşama dönüş süresi hızlıdır. Hasta 1-2 gün içinde taburcu olup, 1 hafta içinde işe dönebilir. Açık ameliyatlarda ise yatış ve günlük hayata dönüş süresi daha uzundur.

Başarılı bir ameliyat sonrası kistin tekrarlama oranı çok düşüktür. Ameliyat sırasında kistin yırtılması veya kist kapsülünden bir parçanın yumurtalıkta kalması, bu ihtimali arttırır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Laparoskopik Cerrahiler Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler