Laparoskopik histerektomi, kapalı rahim alma ameliyatıdır. Bu ameliyat, karın duvarına deliklerin açılmasıyla yapılır ve son yıllarda sıklıkla kullanılan bir ameliyattır. İyileşme süreci, açık rahim ameliyatına göre daha hızlı ve ağrısızdır. Genel anestezi altında yapılan işlem 1-1,5 saat sürer ve hasta 1 ya da 2 gün sonra taburcu olur.
Laparoskopik histerektomi ameliyatı hzırlık sürecinde hastadan idrar ve kan örnekleri alınır. Ayrıca ihtiyaç olursa EKG, akciğer filmi veya rahimden parça alma gibi kontroller de yapılabilir.
Hazırlık kontrolleri sonrasında ameliyatı engelleyen bir durum yoksa operasyona geçilir. Ameliyat için önce göbekten 1 cm’lik ve kasık bölgelerinden yaklaşık 0,5 cm delikler açılır. Açılan kesiklerden laparoskop denilen ve ucunda kamera bulunan ince bir boru vücuda yerleştirilir. Ardından rahim alınır. Gerekli durumda yumurtalıklar, fallop tüpleri, rahim ağzı ve varsa yumurtalık kistleri de alınabilir.
Laparoskop denilen ve ucunda kamera bulunan ince bir boru vücuda yerleştirilmesiyle yapılan ameliyatta, minimal oranda kesik açılır. Böylece rahim alma işleminde ağrı ve kanama en aza indirilir.
Ayrıca küçük bir kesikle gerçekleştirildiği için iyileşmesi kolay olacağı gibi, sonrasında oluşacak ameliyat izleri küçük olur ve hasta için estetik kaygıları da en aza indirir. 1-1,5 saat gibi bir süre içerisinde gerçekleştirilen ameliyat sonrasında hasta 1-2 günde taburcu edilebilir. Tam iyileşme süreci ise 1-2 ay sürer.
Kapalı rahim ameliyatı güvenli bir operasyon olsa da her ameliyat gibi bazı riskler taşır. Ameliyat sırasında veya sonrasında anesteziye bağlı olarak gelişebilen komplikasyonlar yaşanabilir. Ameliyat sırasında rahime yakın bulunan organlar zarar görebilir. Nadiren de olsa kesi bölgesinde enfeksiyon oluşabilir. Enfeksiyon oluşmasını engellemek için dikişler her gün kontrol edilmeli ve bölgenin temizliğine özen gösterilmelidir.
Ayrıca ameliyat sonrasında yüksek ateş, kanama, ağrı, kusma ve halsizlik sorunlar görülebilir.
Ameliyat sonrası iştahsızlık, ağrı, yorgunluk gibi şikâyetler görülebilir. Yara yerinin bakımı ve temizlenmesine özen gösterilmelidir. Doktorun önerisi dikkate alınarak günlük bakım ve kontroller yapılmalıdır. Bölgede kızarıklık, şişme, akıntı ve dikişlerin açılmış olup olmadığı her gün kontrol edilmelidir ve ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Ameliyat sonrasında bir süre fiziksel aktiviteyi sınırlamak gerekir. Kısa yürüyüşler yapılabilir. Beslenmeye de dikkat edilmeli; vitamin, protein ve mineraller yönünden zengin bir diyet uygulanmalıdır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.