Neredeyse bütün beslenme uzmanları gelişme çağındaki çocuklar için kahvaltı öğününün öneminden bahseder. Çocukların bilişsel becerileri ve ihtiyaç duydukları enerji için şekere ihtiyaçları vardır. Ancak bu ihtiyaç, rafine ve işlenmiş şekerli gıdalardan değil kuru meyvelerden veya meyveli yoğurttan karşılanmalıdır. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nihal Özdemir, okul çağındaki bir çocuğun obezite riskine karşı beslenme çantasında bulunması gereken gıdalar konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Sabah kahvaltısında protein bakımından zengin besinlere yer verilmeli. Zaman ve ulaşım gibi problemlerden ötürü çocuğunuzun kahvaltı yapmasında sorun yaşıyorsanız beslenme çantasına peynir ve yeşilliklerden oluşan bir sandviç, süt, meyveli yoğurt, kuru meyve veya ceviz koyabilirsiniz. Özellikle sabah saatlerinde tüketilen basit şekerli gıdalar çocuğun kısa süre içinde daha çok acıkmasına ve odaklanmakta zorluk yaşamasına neden oluyor. Bilişsel becerileri zedeleniyor ve obezite riskine karşı daha savunmasız hale geliyor.
Hemen her şeyin bir alternatifi olduğunu unutmamak gerekir. Eğer çocuğunuz meyce suyu seviyorsa, hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları kullanın. Kurabiye yemeyi çok seviyorsa mümkün olduğunca esmer undan yaptığınız, sağlıksız yağlar kullanmadığınız ve içerisinde kuru yemişlere, kuru meyvelere yer verdiğiniz kurabiyeleri deneyin.
Sabahları süt ile karıştırılarak tüketilen çikolatalı mısır gevrekleri de sanıldığı kadar masum değil. Çocukların çok sevdiği ve birçok besin değerini içerisinde barındıran çikolatalı mısır gevreklerinin de sınırlandırılmasında, her gün tüketilmemesinde fayda var.
Sürülebilir çikolatalar yerine de bal, doğal içerikli fındık ezmesi yahut da tahin pekmez karışımları kullanılabilir. Bu dönemde fazlaca tüketilen şekerli gıdaların ilerleyen aşamada hem fiziksel hem de zihinsel açıdan olumsuz sonuçları olabiliyor. Obezite tehlikesi dışında uzun vadeli şeker kullanımı dikkat dağınıklığı, unutkanlık ve depresyon gibi durumlar üzerinde de etkili olabiliyor.
Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılan takviye besinlerin de dikkatli şekilde seçilmesi önemli. Özellikle kış aylarında uygun dozda D vitamini ve Omega 3 takviyesi almak faydalıdır. Fakat güvenilir ve onaylı ürünleri tercih etmek gerekir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı esastır. Aileler çocuklarına bu alışkanlığı kazandırmak için çabalamalıdır. Ancak farklı sebeplerden dolayı yetersiz beslenme veya iştahsızlık gibi sorunlar mevcutsa uzman yardımı almaktan kaçınmayın.