Organ nakli, yirminci yüzyılın son çeyreğinden bu yana tıp dünyasında uygulanmaya başlayan mucizevi bir tedavidir. Organ nakli, başka herhangi bir tedavi seçeneği kalmayan kalp ve karaciğer yetmezliği hastaları için hayata tutunmanın tek yoldur. Organ nakli kalp, böbrek ve karaciğer yetmezliği hastalarının yalnızca hayatta kalmalarını sağlamıyor; aynı zamanda kişilerin normal iş, okul ve aile yaşantısına devam edebilmelerini de sağlıyor.
Organ nakli uygulanan hasta, başka bir sağlık sorunu olmadığı sürece, operasyon sonrasında sportif aktivitelerde bulunabilecek ve çocuk sahibi olabilecek kadar sağlıklı olur.
Böbrek nakli, diyalize girmesi gereken her hasta için önemlidir. Bir süreliğine veya uzun yıllar boyunca makineye bağlı olarak yaşama mücadelesi veren, kısıtlı ve katı besinler tüketebilen, seyahat özgürlüğü bulunmayan bu hastalar için böbrek nakli, kurtuluşun müjdecisidir. Diyalize bağlı yaşayan hastaların durum gereği iş, aile ve sosyal yaşantıları önemli ölçüde kısıtlanır. Bu yüzden böbrek naklinin önemi son derece büyüktür.
Böbrek nakli işleminden en çok faydalanan hastalar diyabet hastaları ve çocuklardır. Diyaliz, hastaları tedavi etmese bile hayatta kalmalarını sağlar. Bu yüzden hastaların uygun koşullarda bir an önce böbrek nakli imkanı yakalamaları, sağlıkları açısından son derece önemlidir. Hepatit hastalarına böbrek nakli yapılması da eski yıllarda tartışmalı bir konuydu. Ancak bilimsel çalışmalar hepatit hastalarına gerekli testlerin ardından, uygun tıbbi koşullarda güven içerisinde böbrek nakli uygulanabileceğini kanıtlıyor.
İster kadavra vericili ister canlı vericili böbrek naklinin sonucunun başarılı olabilmesi için nakil operasyonunda görev alan bütün ekip tam donanımlı olmalıdır. Deneyimli ve uzman bir cerrahi ekip ve böbrek nakli konusunda cerrahi ekip ile uyumlu şekilde çalışacak bir nefroloji grubu gerekir. Organ nakli operasyonları hastanenin tüm branşlarındaki hekimlerin katkı sağlaması gereken bir tedavidir. Girişimsel radyoloji, kardiyoloji, ürolojiye kadar pek çok branştaki hekim, gerektiğinde sürece dahil olur.
Beyin ölümü gerçekleşen hastaların kullanılabilir ve nakle uygun durumdaki organlarının, organ nakline ihtiyaç duyan kişilere bağışlanması durumuna organ bağışı denir. Pek çok insan, yaşamları boyunca organ bağışı kavramı ile tanışmamış olabiliyor. Hepimiz gelecekte organ nakline gereksinim duyabileceğimizi unutmadan, sağlıklıyken organ bağışı kararı alarak hayat kurtarabiliriz. Ülkemizde her yıl 7 bine yakın insan, gerekli organ bulunamadığı için hayata veda ediyor. Bunun yanı sıra 70 bine yakın insanımız, nakil için uygun organ bekleyerek yaşam savaşı veriyor. Organ bağışçısı olmanın önemini bireysel olarak idrak etmemiz ve çevremize de bu bilinci aşılamamız çok sayıda insanın hayatını kurtaracaktır.