Özel Ortadoğu Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünde kolanjioskopi işlemleri yapılmaya başladı. Safra yollarını doğrudan görselleştirmek ve değerlendirmek için kullanılan endoskopik bir prosedür olan kolanjioskopi ile safra yollarındaki taşlar, tümörler, darlıklar ve diğer anomalileri teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılır. Kolanjioskopi genellikle endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi (ERCP) sırasında gerçekleştirilir.
Kolanjioskopi sırasında, ince ve esnek bir tüp olan endoskop, ağızdan girilerek yemek borusu, mide ve ince bağırsaktan geçer. Daha sonra safra yollarına erişmek için endoskop, safra kanallarına yönlendirilir. Bu işlem sırasında, doktorlar safra yollarının iç yüzeyini doğrudan görüntüleyebilir ve gerektiğinde biyopsi alabilir veya tedavi amaçlı müdahalelerde bulunabilirler.
Kolanjioskopi, safra yolu hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli bir araçtır. Minimal invaziv bir yöntem olduğu için hastalar için genellikle daha az riskli ve daha hızlı iyileşme sürecine sahiptir.
Kolanjioskopi, pankreas kanalı ve safra yollarını doğrudan görüntülenmemizi sağlayan ileri düzeyde bir edoskopik tanı yöntemidir. Hastanın safra yollarında bulunan ve tıbbi açıdan şüphe arz eden lezyonların daha yakından ve net bir şekilde incelenmesini sağlayan bu yöntem tıp dünyası için önemli yenilikler arasındadır. Tek endoskopist tarafından yapılabilen ve dört yönde hareket edebilen bir endoskopun safra yoluna girmesi ile gerçekleştirilir.
Normal koşullar altında safra yollarındaki taşların ERCP yöntemi ile çıkartılması mümkündür. Buna karşın bazı vakalarda ERCP yöntemi tüm taşların çıkartılmasında yetersiz kalabilir. Kolanjioskopi yöntemi zorlu safra yolu taşlarının tedavisinde önemli faydalar sağlar. Bu yöntem sayesinde büyük ve zor noktalarda yerleşen taşların kırılması ve parçalanması mümkündür.
Kolanjioskopi yöntemi ile bir buçuk santimetreden daha büyük çaplı taşlar, sistik kanalda gönülü olan taşlar, karaciğerin içinde yerleşen taşlar ve sert bir yapıya sahip taşlar başarılı şekilde çıkartılabilmektedir.
Belirsiz safra yolu darlıklarında, söz konusu darlık bölgesi kamera ile doğrudan görüntülenebilir hatta bu bölgeden biyopsi alınabilir. Alınan biyopsi örneği ile söz konusu darlığın iyi mi yoksa kötü huylu mu olduğu yüzde 90’a varan bir doğruluk oranı ile anlaşılabilmektedir. Bu tespit, safra yolu kanserlerinin doku tanısında büyük fayda sağlar. Bununla birlikte karaciğer naklinin sonrasında meydana gelen darlıkların analiz edilmesinde de kolanjioskopi işlemi önemli fayda sağlamakta ve gerekli durumlarda stentleme tedavisi uygulanmasını mümkün kılmaktadır.
Safra yolu kanamalarında, kanayan bölgenin doğrudan görüntülenmesini sağlar ve müdahaleleri mümkün kılar. ERCP uygulamasının ardından eğer safra yollarında halen daha atlanmış ya da çıkartılmamış taşlar varsa bunların tespit edilmesine imkan tanır. Özellikle hamilelik sürecindeki kadınların radyasyona maruz kalmadan safra kanallarının görüntülenmesini ve bölgedeki taşların çıkarılmasını mümkün kılar.
Kolanjioskopi uygulamalarının yan etkileri, ERCP yöntemi ile benzerlik gösterir. En sık karşılaştığımız yan etkileri sıralamamız gerekirse: kolanjit, delinme, pankreatit ve kanamadan söz edebiliriz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Gastroenteroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Gastroenteroloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Gastroenteroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.