Embriyonun geliştiği ve gebelik organı olarak da bilinen Rahim (Uterus), içi boş ve kaslı bir organdır. Döllenen yumurtanın gelişim sürecinde ev sahipliğini yapar ve gereken olgunluğa eriştiğinde doğumun gerçekleşmesi için embriyoyu içerisinden atar. ‘Rahim kanseri öldürür mü, genç yaşta rahim kanseri belirtileri, rahim kanseri neden olur’ gibi soruların cevaplarını Özel Adana Ortadoğu Hastanesi sizler için yanıtladı.
Uterus, benzersiz bir organ olup mesane ile rektum arasındaki pelvik boşluğun tam merkezinde yer alır. Uterus, forniks seviyesinde vajinaya bağlanan bir çeşit koni şeklinde bulunur. Gebelik sürecinin haricindeki zamanlarda rahim, genellikle öne doğru eğilmektedir. Çocuk sahibi olmayan kadınlarda 5 cm genişliğinde ve 8 cm uzunluğunda, 2,5 cm kalınlığındadır. Uterus, yani rahim boşluğu ortalama olarak 7 cm derinliğe sahiptir.
Rahim ağzı kanseri HPV virüsünden kaynaklanır ve cinsel yolla bulaşır. HPV virüs ailesinde 100’den fazla virüs türünden söz edilebilir. Bunların bazıları daha kolay bazıları ise daha zor bulaşmaktadır.
Günümüzde son derece yaygın şekilde görülen HPV enfeksiyonları, her zaman kansere neden olmaz. Vakaların bir çoğunda söz konusu enfeksiyon bağışıklık sistemi tarafından kontrol altında tutulur. Herhangi bir olumsuz sonuç doğurmadan da vücuttan atılabilir. Ancak bazı vakalarda da HPV virüsü vulvada, sevikste, ya da vajinada genital siğillere yani kondiloma’ya neden olur. Hekiminiz bağışıklık sisteminizin virüsü yok etmesine yardımcı olmak adına bu siğilleri tedavi etme yoluna gider. Fakat nadiren de olsa bazı vakalarda virüs yıllar boyunca varlığını sürdürür. Zamanla rahim ağzını kaplar. İlk olarak kanser öncesi hücrelere sonrasında ise kanser hücrelerine dönüşür. Oluşan bu kanser hücreleri kontrolsüz biçimde çoğalmaya başlar ve tümör oluşumunu tetikler.
Vakaların büyük çoğunluğu için hastalığın erken evresinde yani kanserli lezyonlar ortaya çıkmadan önce hiçbir belirti gözlenmez. Lezyonlar oluştuğunda, cinsel birliktelik sırasında veya periyotlar arasında ya da menopozdan sonra kanama yaşanabilir. Bununla birlikte kanserin yol açtığı vajinal flora dengesizliğinden kaynaklı, anormal bir vajinal akıntı yaşanabilir.
Prekanseröz lezyonlar belirti göstermeden sinsi şekilde gelişir. Hastalığı tespit etmek için en başarılı yöntem halen daha yüzeysel hücrelerin küçük bir fırça ile seviksten alınması, servikouterin smear ile taranmasıdır.
Hasta eğer şanslıysa bir smear ve HPV testinin ardından rahim ağzı kanseri öncesi lezyonlar teşhis edilebilir. Bu tanı konulduktan sonra hücreler, dejenere olmadan çıkarılmalıdır. Konizasyon adı verilen bu uygulama muhakkak uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Hastalık bir sonraki evreye ulaşırsa eğer kişinin rahminin alınması gerekebilir.
Kimi vakalarda anormal hücrelerin lokasyonuna bağlı olarak cerrahın rahmi çıkarmaktan başka seçeneği kalmaz. Ancak bu durum uterus kanseri vakalarının yalnızca yüzde onluk kısmında ortaya çıkar. Bazen cerrah yalnızca rahim ağzını çıkartır ve hastayı gözetime tabi tutar.
Tedavi tümörün yerleştiği noktaya yüksek seviyede radyasyon uygulayan, vajinaya yerleştirilmiş bir aplikatör yardımı ile gerçekleştirilir. Bu tedavi bir çeşit dahili radyoterapi olarak adlandırabileceğimiz brakiterapi ile noktalanır. Hastalığın nüksetmesi ihtimaline karşın kişinin klinik bir gözetim altında bulunması şarttır.
Siz de Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde rutin sağlık kontrollerinizi yaptırarak olası hastalıklarınızı önceden tespit edebilir ve gecikmeden tedaviye başlayarak hastalığın yaratacağı olumsuz sonuçların önüne geçebilirsiniz.