Vücuttan kopan her parçanın mikrocerrahi yöntemi ile replante edilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Replantasyon kararında hastanın yaralanma şekli, etkilenen ekstremite parçasının özellikleri, hastanın genel durumu, yaşı, mesleği önemlidir.
Replantasyon, kopan bir uzvun damar, sinir, kas, tendon ve kemik gibi tüm anatomik oluşumlarının karşı karşıya getirilip dikilmesi işlemine denir. Bu işlemde amaç; uzvun eski işlevlerini yapabilmesi, protezle kıyaslanabilir gerekli fonksiyonların sağlanmasıdır.
Replantasyon tedavisinin başarısında, kopmuş parçanın kan dolaşımından ayrılma (kopma) zamanı ve saklanma şekli önem taşır. Kopan parçanın hastayla beraber ve uygun şekilde getirilmesi gerekir. Kopan parça mümkünse steril serum fizyolojik ya da laktaklı ringger solüsyonu ile yıkanmalı, ardından bu solüsyonla ıslatılmış nemli gazlı bezlere sarılarak, su geçirmeyen naylon torba içinde buzlu su olan bir diğer torbaya konularak getirilmelidir.
Kopmuş parçanın ideal soğuk iskemi süresi 2-6 saattir. Adale komponenti olmayan bir parmak soğuk iskemide 48 saate kadar tutulabilir. Ampute parçalar ideal şartlarda soğuk iskemide korunmaları durumunda 12 saate kadar replante edilebilir. Bu süreden sonra yapılacak replante operasyonlarının başarı şansı düşer.
Replantasyon işlemleri mikro cerrahi ve atravmatik yöntemlerle yapılır. İşlemde ameliyat mikroskobu ve mikrocerrahi ameliyat seti gerekir. 1 mm’ye kadar arter ve venler anastomoz edilir. Damar anastomozlarıyla birlikte sinir onarımları, tendon, eklem kapsülü ve yumuşak doku onarımları iskemi süresi aşmadan yapılmalıdır.
Damarlar veya sinirler uç uca getirilemiyorsa araya damar ve sinir parçaları greft (köprü şeklinde) konarak birleştirilir. Parmak amputelerinde en önemlisi baş parmaktır.
Replantasyon ameliyatının süresi; kopmanın seviyesi, sinirlerin durumu, kopan kısmın birden fazla olup olmasına göre 1-14 saat arasında değişir.
Replantasyon sonrası iyileşme, kopmanın seviyesine göre 2 ay ile 2 yıl arasında değişir.
Telaşa kapılmadan hasta emniyetli bir alana alınmalıdır. Kopan uzuvlar nemli bir havlu veya beze sarılmalı, yara bölgesine nemli bir havlu ile pansuman yapılmalıdır. Hemen 112 aranarak acil yardım istenmeli, sağlık ekibi parmak kopması olduğuna yönelik bilgilendirilmelidir. Ambulansın geç gelmesi gibi bir durum olacaksa kendi imkanlarınızla zaman kaybetmeden hasta ve kopan parmağı hastaneye yetiştirmelisiniz.
Sizler de kurulduğu 1988 yılından beri sağlınız için yanınızda olan, tecrübeli ve uzman kadroya sahip Özel Ortadoğu Hastanesi’nde replantasyon operasyonlarını güvenle yaptırabilirsiniz.
Replantasyon tedavisi fiyatları tedavisi fiyatları hastanın ihtiyaçlarına, uygulamayı yapacak olan hekimin tecrübesi, uygulanacak yönteme, uygulamanın yapılacağı sağlık merkezi ve şehre bağlı olarak değişir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Ortopedi ve Travmatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.