Sıcak yaz günlerinin ardından özlemle beklenen sonbahar ayları, alerjik hastalığı olanlar için zor zamanlar haline gelebilir. Havaya karışarak solunum yolu ile alınan polenler, alerjik hastalığı olanlar için çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Peki sonbahar alerjisiyle nasıl başa çıkılır? Özel Adana Ortadoğu Hastanesi olarak sonbahar alerjisine karşı yapılması gerekenleri sizler için derledik…
Sonbahar aylarının gelmesi ve havaların serinlemesiyle birlikte rüzgar ve rutubet arttı. Bu mevsimde polenler ve mantar sporlarına bağlı alerjiler de artar. Polenler, rüzgârlar ile çok uzak bölgelerden taşınabilir. Yaz sonu ve sonbahar aylarında rüzgâr ile taşınan ve atmosferde yoğun olarak bulunan polenler, yağmurlarla toprağa düşer ve kuru yapraklar altında uzun süre kalabilir. Bu polenler solunum yolu ile alındığında bazı hastalıklara neden olabilir.
Toprakta çürümüş bitki artıkları üzerinde büyüyen mantar sporlarına bahçe işleriyle uğraşırken ya da yürüyüş yaparken maruz kalınabilir. Bu mantar sporları da rüzgâr aracılığıyla uzak bölgelere taşınabilir. Rutubetin artması doğanın yanı sıra iç ortamlarda da akar (mite) ve küf oluşumu için uygun şartlar oluşturur. Bu da duyarlı kişiler için alerjik rinit ve astım hastalıklarında alevlenmeye yol açabilir.