Ağrı, uyuşma, karıncalanma, hissizleşme, halsizlik ve kas güçsüzlüğü gibi belirtilerle kendisini gösteren sinir sıkışması, toplumda yaygın şekilde görülüyor. Bir sinir lifi bölgesinde yer alan kemik, kıkırdak, kas ya da tendon gibi yapılar tarafından oluşturulan basıncı veya ağırlığı ifade eden sinir sıkışması yaşam konforunu etkiliyor. Bel fıtığı, duruş problemleri, stres ve genetik etkenler gibi faktörden kaynaklanan bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde zamanla his ve kas kaybına neden olabiliyor. Sinir sıkışmasının birden fazla tipleri vardır. Sıklıkla rastlanılan sinir sıkışması şekilleri şu şekilde sıralanabilir:
Karpal tünel sendromu bireylerde çokça görülür. El bileğinin çevresinde oluşur. Kolun üst kısmından başparmağa kadar negatif etki hissettirir. Bilekten geçiş kısmı “karpal tünel” diye bilinen bir yapı içerisinde gerçekleşir. El bileğinde “ödem” benzeri sebeplerle tünel içerisinden geçen sinir üzerinde ağır bir basınç yaşanır. Bu olumsuz gelişim ilerleyen dönemlerde “karpal tünel sendromu” ile bitebilir.
Kalça kemiği kısmında yer alan ve duyusal dokular içeren “lateral femoral kutanöz sinirler” alt bölgelerden baskı görürse sinir sıkışmasına yol açabilir. Böyle bir durumda daha çok uyluğun yan dış cephesinde şiddetli ağrı ve his kaybı baş gösterebilir. Sözü edilen rahatsızlıklar genel olarak tek yönlü oluşum sergilerler.
Sinir sıkışması etkilediği bölgeye göre (belde, boyunda) çeşitli yansımalarla fark edilebilir. Örneğin; boyun kısmında ortaya çıkan sinir sıkışması genel olarak omuzlarda (servikal radikülopati) “ağrı” biçiminde etkisini belli eder. Ağrının yanında başka belirtilerde gözlemlenebilir. Bu semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
Kişide sinir sıkışması bazı hareketlerle anlaşılabilir. “Servikal radikülopati” hastaları ellerini başının üzerine koyduğunda sinir üzerindeki baskının azalmış olmasından dolayı ağrıları hafifler. Bireyde “kübital tünel sendromu” yansımaları dirseğin bükülmesiyle şiddetlenebilir. Bu rahatsızlıkla ilişkili olarak parmaklarda uyuşma, zayıflık, karıncalanma ve koordinasyon sorunları görülebilir. Kadınlarda sık karşılaşılan “karpal tünel sendromu” nedeniyle özellikle geceleri el ve kol ağrıları uykuları kaçırabilir. Karpal tünel sendromu; sinir sıkışmasının şiddetine göre gelip geçici bir seyir izler. Bacaklardaki sinir sıkışması; insan bedeninin en büyük siniri olan siyatik sinir leğen kemiğinden başlayıp bacaklardan aşağı kısımlarına kadar sürer. Uyluğun arka bölgesi ya da kalçadan aşağıya doğru hissedilen bel ağrısı da siyatiğin belirtisi olabilir. Hastalığın ilerlemiş aşamalarında bacaklarda güçsüzlük veya uyuşukluk durumları görülebilir.
Dokuların sinirlere uyguladığı baskı sonucunda ortaya çıkan sinir sıkışması daha çok tekrar eden yaralanmalara bağlı olarak yaşanır. Bu yaralanmalar bireyin mesleğine ve çalışma koşullarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin; devamlı bilgisayar veya piyano gibi müzik aletlerin kullanımı el bileğini ilgilendiren karpal tünel sendromu gelişimini tetikleyebilir. Tekrarlayan travmalar dışında ani olarak gerçekleşen kazalarla da (kemik kırığı gibi) sinir sıkışması ile sonuçlanabilir. Tekrarlayan travma ve kazaların yanı sıra kalıtsal veya kimi hastalıklar ile hatalı davranış biçimleri de sinir sıkışmasına sebep olabilir. Bu olgular şu şekilde sıralanabilir:
Sinir sıkışması tedavisi bir uzmanın gerekli tetkikleri yapmasıyla başlar. Tedaviler “cerrahi ve cerrahi olmayan” diye iki yöntemle yapılır. Cerrahi dışı tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Sinir sıkışmasında ağrıyı artıran davranışlardan kaçınmak gerekir. Yaşam tarzı değişiklikleriyle rahatsızlığa dair şikâyetler azaltılabilir. Cerrahi dışı tedavi yöntemlerinden sonuç alınmadığında hekim tarafından ameliyat seçeneği önerilebilir. Operasyonda sorunlu bölgedeki dokuların bir kısmı çıkarılarak sinir üzerindeki baskının azaltılması sağlanabilir.