Safra kesesi taşının oluşturduğu belirtiler değişiklik gösterse de en tipik belirtisi, hastanın yaşam kalitesini ciddi boyutlarda düşüren ve ani başlayan şiddetli karın ağrısıdır. Ağrı karnın sağ üst veya orta bölümünde duyulur, sağ omuza ya da sırta yayılım gösterir, 2-3 saat içinde de kaybolur. Bazen ağrıya bulantı da eşlik edebilir. Eğer bu durum uzayıp iltihabi süreç başlarsa o zaman ağrıya ateş de eşlik edebilir. Bazı hastalarda ise ağrı olmaksızın, sadece hazımsızlık, şişkinlik, bulantı ve kusma gibi yakınmalar görülür.
Taşlar, safra kesesinde oluşup safra yoluna doğru ilerleyebilir ya da direkt olarak safra yolunda oluşabilir. Safra kesesi alındıktan yıllar sonra da safra yolları içerisinde taş oluşumu gerçekleşebilir. ERCP yani safra taşlarının endoskopik tedavisi, safra yolundaki taşların ameliyatsız ve girişimsel olarak çıkarılması işlemidir. Taş çıkarmada, safra yolunun ağzını genişletmek için sfinkterotomi dediğimiz yöntemle safra yolunun bağırsağa bağlandığı kısımdaki sfinkter kesilir. Böylece taşların safra yolundan ince bağırsağa çekilebilmesi mümkün olabilir. Sonrasında ise ERCP yöntemiyle, kateter kullanılarak taşlar çıkarılmaktadır.
Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı (Laparoskopik Kolesistektomi) özellikle tecrübeli cerrahlar tarafından tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Safra kesesi ameliyatlarında yalnızca safra kesesi polibi ve safra kesesi taşı alınmaz. Safra kesesi tamamen alınır ve kapalı ya da açık fark etmeksizin bütün ameliyatlarda tek seçenek budur. Kapalı ameliyatlardaki en büyük avantajlardan biri; büyük kesiklerden elle yapılan karın ameliyatlarının aksine küçük deliklerden iletilen aletlerle yapılmasıdır.
Genel anestezi uygulanması riskli olan, ileri yaş ve kronik hastalıkları olan safra kesesi hastalarında spinal anestezi ve torakal epidural anestezi (bölgesel anestezi) yöntemi ile laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde güvenle yapılabilmektedir.