Halk arasında “Âdemelması” olarak bilinen triod kıkırdağı, ergenlik döneminde fark edilir. Bilimsel ismi larinks tümseği olan âdemelması, yalnızca erkeklerde görüldüğü düşünülür. Ancak bilinenin aksine bu kadınlarda da var olan bir fiziksel özelliktir. Ne işe yaradığı konusunda pek çok kişinin fikir sahibi olmadığı âdemelması (larinks), insan yaşamını kolaylaştıran önemli fonksiyonlara sahiptir. Hipotiroid, hipertiroid, tiroid kanseri ve guatr gibi rahatsızlıkların tanı ve tedavilerinin yapıldığı Adana Özel Ortadoğu Hastanesi, âdemelması hakkında merak edilenleri anlattı.
Âdemelması kadınlarda daha ufak yapıdadır. Bu yüzden dışarıdan bakıldığında erkeklerdeki kadar fark edilmez. Larinks kemiği ses telleri üzerinde rol oynar. Ses tellerini saran bu kemik sayesinde ergenlik aşamasında erkeklerin sesleri daha da kalınlaşır. Erkeklerin boyun çevresinde gözüken âdemelması, ses tonlarının daha derin ve kalın çıkmasına yardımcı olur. Bazen hormonal dengesizlikler gibi sebeplerden kadınlarda da âdemelması belirgin hale gelebilir.
“Âdemelması” kavramının hangi kaynaktan geliştiğine ilişkin iki dilbilim hipotezinden söz edilir. Bunlardan birincisi İbrahim’i dinlerdeki kaynaklarda yer alır. Bir rivayete göre; ilk insan Hz. Adem ve eşi Hz. Havva'nın yedikleri elmanın boğazlarına takılması sonucu âdemelması oluştuğu düşünülüyor.
İkinci teori ise dilbilimci Alexander Gode’ye aittir. Gode, bu kavramın basit bir çeviri hatası sonucu ortaya çıktığını ileri sürer. “Âdemelması” Latincede "pomum adamı" ifadesi şeklinde geçer. Bunun Latinceye, İbranicedeki "tappuach ha adam" kalıbından geçtiği öne sürülüyor. "İnsan çıkıntısı" anlamına gelen bu kelimeye ilişkin tartışma söz konusudur.
Bu kafa karışıklığının nedeni İbranice de "adam" sözcüğünün "insan" manasına gelmiş olmasıdır. İbranicede "çıkıntı" ve "elma" anlamına gelen bu sözcük Latinceye âdemelması biçiminde aktarıldığı kaydediliyor.