Vücutta çeşitli rahatsızlıklar sonucu beklenmeyen anatomik yapılanmalar ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklardan biri de anal fistüldür.
“İç organlar içerisinde ya da iç organlar ile vücut yüzeyi arasında doğal olmayan bağlantılar” olarak tanımlanan fistül, sıklıkla bir organın iltihaplanması veya yaralanması sonucu meydana gelir.
Makatın iç kısmında yer alan “bağırsak dokusu” ile dış bölümündeki “cilt alanı” arasındaki kanalı ifade eden anal fistül ile vücut sıvılarının dokular arası geçişi mümkün hale geliyor.
Kronik inflamatuar bağırsak hastalıkları, apseler veya doğum sırasında perinede oluşan yırtıklar fistüle yol açabilir.
Tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen anal fistül; bir takım yaygın belirtilerle kendisini gösterir. Hastalık özellikle makat çevresinde hissedilir. Anal fistülün semptomları şu şekilde sıralanabilir:
Anal fistülün tanısı, bireyin öyküsü ve şikayetleri doğrultusunda yapılan muayene neticesinde konulur. Ancak hastalığın seyri, büyüklüğü ve çevre dokular ile ilişkisini belirlemek için bazı radyolojik görüntüleme tetkiklerine de ihtiyaç duyulabilir. İşte o yöntemler:
Fistül tedavileri rahatsızlığın büyüklüğüne ve bulunduğu yere göre değişir. Başlangıçta ilaç tedavisi önerilebilir. Ağızdan veya bir besleme tüpü yoluyla verilen sıvı beslenme şekli olan enteral diyet tedavisi uygulanabilir. Vücut için gerekli besin maddelerini içerin sıvı beslenme formülleri ile daha az dışkılamayla fistülün iyileşmesine yardımcı olunur. Küçük fistüllerde kateter kullanılabilir. Kateter ile fistül boşaltılır. Bu şekilde enfeksiyonun kontrol altına alınması sağlanır. Fibrin yapıştırıcılar ile fistüllerin içleri doldurarak tedavi planlanabilir. Söz konusu tedaviler çözüm olmadığında cerrahi işlemle fistülün kapatılması ya da çıkarılması seçeneği gündeme gelebilir.