Sağlıklı bir beslenme için gerekli olan folat, koyu yeşil renkli sebze ve meyve türlerinde yoğun şekilde bulunan bir vitamindir. Latince "folium (yaprak)" kelimesinden üretilen ve aynı zamanda B9 vitamini olarak da bilinen folat, DNA sentezlenmesinde son derece etkilidir. 1940'lı yıllarda keşfedilen bu vitamin aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna da yardım eder. Folat eksikliği bireyde önemli rahatsızlıklara neden olur. Sağlıklı bir vücutta ideal folat miktarı 4.6 ile 18.7 ng/mL aralığında olmalıdır. Ancak bu oran bireyin fiziksel özelliklerine ve yaşına göre değişebilir.
Tüm yaş grupları için çok gerekli bir vitamin olan folat, düzenli olarak vücuda alınmalıdır. Folatın vücuttaki fonksiyonları şunlardır:
Folat eksikliği genel olarak beslenme alışkanlığıyla ilişkilidir. Ancak başka faktörler de etkili olabilir. Folat eksikliğinin nedenleri, “Kalıtsal etmenler, sağlık sorunları, yetersiz beslenme, yoğun ilaç kullanımı ve alkol tüketimi” şeklinde sayılabilir.
Folat, koyu yeşil yapraklı sebze ve meyvelerde bolca yer alır. Folat içeren besinler şunlardır: Maydanoz, ıspanak, marul, muz, greyfurt, portakal, mantar, avokado, bamya, brokoli, kereviz, bezelye, pancar, mısır, kuşkonmaz, mercimek, karalahana, kuru fasulye, bulgur, yumurta, şalgam, biber, papaya, fındık, kavun, karpuz, limon.