Klasik anjiyografi ve sanal anjiyo, kalp damarlarında meydana gelen tıkanıklık ve sertlik gibi sorunların belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Sanal anjiyo, hiçbir cerrahi girişim olmaksızın koroner damarların görüntülenmesine imkan sağlarken klasik anjiyografide cerrahi müdahale gerekmektedir. Adana Özel Ortadoğu Hastanesi sanal anjiyo ve klasik anjiyografinin hangi durumlarda yapılacağını sizler için anlattı…
Bu noktada göğüs ağrısı, kalp ve damar hastalarında sıkça görülse bile bazen olmayabileceği, ileri yaştaki bireylerde göğüs ağrısı yerine sırt, boyun, diş ve karın ağrısı şeklinde kendisini gösterebileceği unutulmamalıdır.
Genellikle doktorlar bu belirtileri gösteren hastaların koroner damarlarında herhangi bir sertlik veya tıkanıklık yaşanıp yaşanmadığını anlayabilmek için sanal anjiyo yöntemini kullanırlar. Tıkanıklığın veya damar sertliğinin tespit edilmesi halinde daha derinlemesine tanı ve tedavi için klasik anjiyografi yöntemine başvurulur.
Standart bir koroner anjiyografi uygulaması 15 dakika ila 20 dakika süresinde tamamlanır. Ancak kalp krizi sırasında yapılan bir müdahale söz konusuysa koroner anjiyografi ardından stendleme prosedürü takip edilir. Bu gibi durumlarda süre uzayabilir.
Esasında anjiyografi kendi başına bir tedavi yöntemi değildir. Bir çeşit tanı yöntemidir. Ancak tedavi açısından yaşamsal bir önem taşıdığı da bir gerçektir. Doktorunuz, koroner hastalığınız için nasıl bir tedavi planı gerçekleştireceğine veya sağlık durumunuzun ne seviyede olduğunu anlamak için anjiyo uygulamasına gereksinim duyar. Kalp hastalıklarının tedavisinde olmazsa olmaz bir uygulama olan anjiyografi hemşire, teknisyenler, kardiyolog hekimden oluşan profesyonel bir ekip tarafından gerçekleştirilir.
On beş ila yirmi dakika içerisinde gerçekleştirilen anjiyo işleminin ardından bölgenin birkaç günlüğüne morarması veya siyahlaşması normal karşılanması gereken bir durumdur. Bunun dışında borunun girdiği noktada küçük şişkinlikler ve kızarıklıklar yaşanabilir. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçecek olan bu küçük komplikasyonlar ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak anjiyografi uygulamasının ardından dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.
Siz de kalp ve damar hastalıkları ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayabilirsiniz.