Gün içerisinde belirlenmiş zaman dilimlerinde hiçbir gıdanın alınmadığı bir beslenme programını ifade eden “aralıklı oruç diyeti” sağlık üzerinde pozitif etkilere sahiptir. Sabah ve akşam olmak üzere iki öğünden oluşan aralıklı oruç diyetinde (Intermittent Fasting) ortalama 16 saat herhangi bir gıda tüketilmez. Kişiye özel düzenlenmiş ve gün boyu kalori alımını sınırlayan aralıklı oruç; kilo vermeyi destekler, zehirli unsurların bünyeden atılmasını sağlar, vücudu dinlendirir ve vücudun daha iyi onarılmasına yardımcı olur.
Hangi ürünlerin tüketilmesinden çok “ne zaman yenilmesi” gerektiğini hedefleyen aralıklı oruç diyetinin birkaç modeli vardır. Bunlardan 16:8 yönteminde 16 saat herhangi bir besin alınmaz. Bu sürede zorlanan bireyler için ara öğün eklemesi tavsiye edilebilir. Daha sonra yemek yenilir ve tekrar 8 saat aç kalınır. Her zaman sıvı tüketimi yapılabilir. 5:2 formülünde; haftanın 5 günü normal, 2 günü sınırlı (500-800 kcal/gün) kaloriyi içeriyor. Sağlık bakımından kısıtlı yemek yenecek iki günün üst üste gelmemesine dikkat edilmelidir. Ye-dur-ye modelinde ise haftada bir veya iki kez 24 saat gıda alınmaz.
Gün boyu kalori alımını kısıtlayan aralıklı oruç kilo vermeye katkı sunar. İnsülin direncinin azalmasına yardımcı olabilir. Kan şekerini düzenleyerek Tip2 diyabete yönelik koruyucu etki oluşturabilir. Enerji kısıtlaması dolayısıyla “kötü kolesterol” diye tanımlanan ve kanda yer alan bir tür yağ olan trigliserit miktarını düşürebilir. Öncelikle sindirim sistemi başta olmak vücut dinlenir, zehirli (toksik) maddeler atılır, bedende iyileşme hali hızlanabilir.
Aralıklı oruç diyeti sırasında tüketilecek besinler bilinçli bir şekilde belirlenmelidir. Diyet listesinde; şekerli, yüksek ve basit karbonhidratlar, yağ içeriği yüksek ürünler, paketli gıdalar, işlenmiş besinlerin yer almaması gerekiyor. Ayrıca alkolden uzak durulmalıdır. Diyetisyen eşliğinde kişiye özgü hazırlanmış yeterli ve dengeli miktardaki diyet programında; et ve süt ürünleri, lifli besinler, baklagiller ve tahıllı besinler olabilir.
Kahvaltıda: Tahıllı ekmekler, sebzeler, şekersiz çay, yeşillikler, peynir, yulaf, yumurta.
Akşam Öğününde: Et ve et ürünleri, salata, yoğurt, kuru baklagiller, sebze yemekleri, unsuz çorbalar, bulgur pilavı ya da tahıllı makarnalar, tahıllı ekmekler.
Ara öğün gerek olduğunda kuruyemişler, meyveler önerilebilir.
Aralıklı oruç diyeti her bireye uygun olmayabilir. Yaşa, sağlık durumuna ve yaşam tarzına bağlı olarak değişebilen bu diyet, şu gruplar için risk oluşturabilir:
Aralıklı oruç diyeti kimi durumlarda; konsantrasyonda azalmaya, hormonal dengesizliklere, yeme bozukluklarına, kabızlık, sinirlilik, baş ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkilere yol açabilir.
Diğer diyet programlarında olduğu gibi aralıklı oruçta da bir diyetisyen desteğinin alınması önemlidir. Diyetisyen eşliğinde kişileştirilmiş kalori miktarı ve beslenme planı hazırlanır. Öğünlerin doğru saatleri belirlenir ve doğru besinin yeterli miktarda alınması sağlanır.
Aralıkta oruç diyeti esnasında egzersiz yaparken daha dikkatli olunmalıdır. Diyetin ilk zamanlarında ağır egzersizler bireyde güçlüklere sebep olabilir. Alışma döneminde kısa süreli tempolu yürüyüşler, koşu, bisiklet benzeri aktiviteler yapılabilir.