Sindirim sisteminde büyük bir role sahip bağırsakların dengeli çalışması mutlu bir yaşam için vazgeçilmez değerdedir. Besinlerin sindirilmesi, emilimi ve atıkların dışarı atılması gibi işlevleri yerine getiren bağırsaklar, aynı zamanda bağışıklık sistemi ve hormonal denge için de önemlidir. İnce bağırsak ve kalın bağırsak olmak üzere iki bölümden oluşan bağırsakların ömür boyu düzenli bir şekilde çalışması gerekiyor. Ancak hatalı beslenme alışkanlıkları ve modern yaşama bağlı bazı faktörler bağırsak sağlığını olumsuz etkiliyor.
Bağırsakların dengeli bir şekilde çalışması bireyin yaşam konforunu artırır. Ancak günlük hayatta pek çok sebepten ötürü bağırsaklar hasar görür. Bu durum beraberinde ciddi sağlık problemlerine yol açar. Dolayısıyla bağırsak sağlığını korumada bilinçli olmak şarttır. Öncelikle bağırsak sağlığını bozan etkenleri bilip, bunlardan kaçınılmalıdır. Yaşam şekli buna göre düzenlenmelidir. Peki, bağırsak sağlığını tehdit eden gerekçeler nelerdir? Özel Adana Ortadoğu Hastanesi sizler için derledi…
Sindirim sisteminin savunma bariyerini oluşturan bağlantılara dikkat edilmelidir. Burada ortaya çıkacak olası değişiklikler ‘geçirgen bağırsak sendromuna’ yol açar ve ‘İrritabl bağırsak sendromlu’ bireylerin yaklaşık yarısında bu hastalık görülür. Araştırmalar bu rahatsızlıkların bağırsaklarında iyi bakteri sayısının azalmasıyla geliştiğine işaret ediyor. Gıdaların raf ömrünü uzatmak için sıklıkla kullanılan emülgatörler bağırsak mukozasında yer alan mukus tabakaya hasar verebilir. Bu durumla ilişkili olarak bağırsak geçirgenliği, alerji, vücutta iltihaplanma, obezite ve insülin direnci bulguları gelişebilir.
Roundup adlı ilaç zararlı ot öldürücü özelliğinden dolayı tarımda bolca kullanılıyor. Glifosat ve yüzey aktif maddesi (sülfaktan) karışımından oluşan bu ilaca karşı mısır, soya, pamuk, kanola gibi GDO'lu ürünler dayanıklıdır. Ancak söz konusu ilacın GDO içermeyen buğday, domates, narenciye gibi ürünlere de giderek yaygın bir şekilde uygulanması doğru bir yöntem değildir. Çünkü Roundup ilacında yer alan glifosat; bağırsaklardaki yararlı bakterileri yok eder. Aynı zamanda karaciğerde detoks yapan enzimlerin çalışmalarını engeller. Glifosat kimyasalının insanlara geçmesi bağırsak hastalıklarını artırır.
Bağırsak florası hassastır ve devamlı korunmalıdır. Bağırsak florasına rafine karbonhidratlar (makarna, beyaz un, beyaz pirinç gibi) ile mısır şurubu zarar verir. Bağırsakları korumak için bu besinlerin tüketiminin sınırlandırılması yararlı olacaktır.
Lifli gıdalar, taze meyve ve sebzeler ile tam tahıllı besinleri tüketmek bağırsak sağlığını destekler. Lif oranı düşük beslenme biçimi ise bağırsaklardaki iyi bakteri sayısını azaltır.
Düzenli uyku sağlıklı bir hayatın temel koşullarındandır. Araştırmalar uykusuzluğun kötü bakterilerin çoğalmasına neden olduğunu ve bağırsak florasını bozduğunu ortaya koyuyor.
Aşırı antibiyotik kullanımı da bağırsak florasını bozabilir. Pek çok ilaç da olduğu gibi özellikle antibiyotikler kötü mikroplarla mücadele ederken, yararlı mikroorganizmaları da öldürür. Bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanımdan kaçınmak lazım.
Kronik kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sindirim problemlerinin temelinde genel olarak az su tüketimi yatar. Yeterli miktarda su içmek, bağırsakların düzenli çalışmasına ve yumuşak dışkılama sağlamaya katkı verir.
Bağırsak mikrobiyota dengesine her yaşta özen gösterilmelidir. Aksi halde besin alerjileri şikayetleri baş gösterebilir. Yoğurt, kefir ve fermente gıdalar gibi probiyotikler bağırsak florasını düzenler ve sindirim sistemini korur.
İnsan sağlığı üzerine zararları bilinen sigara ve alkol tüketimi aynı zamanda bağırsakları da olumsuz etkiliyor. Toksin içeren alkol, vücuttan pek çok vitamin ve mineralin atılmasına yol açıyor. Bu durum bağırsak florasına hasar veriyor. Bu neden alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Vücut için toksik etkiye sahip olan yoğun stres, sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Stresle ilişkili olarak bağırsaklardaki enfeksiyon şiddetlenebilir. Stresi azaltmak için egzersiz, meditasyon veya yoga gibi rahatlama teknikleri denenebilir.
Hızlı yemek yeme alışkanlığı, sindirim sürecini zorlaştırıp mide ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Mide besinlerin sindirimi için daha fazla efor harcama ihtiyacı duyar. Hazımsızlık, dolgunluk hissi, yanma, şişkinlik ve ağrı gibi şikâyetler meydana gelir. Hızlı yeme alışkanlığı terk edilmelidir.
Yapay tatlandırıcılar bağırsaklardaki iyi bakterileri yok eder. Bu yüzden sepsis ve çoklu organ yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu ürünlerin tüketimi azaltılmalıdır.