Beyin tümörünün varlığı durumunda vücutta görülen başlıca belirtiler kollarda ve bacaklarda güçsüzlük hissi, kusma, şiddetli baş ağrıları, görme ve konuşma bozukluklarıdır. Beyin tümörü semptomları gösteren kişilerin zaman kaybetmeden nöroloji uzmanlarına ve beyin cerrahlarına başvurması gerekir. Toplumda sanılandan daha yaygın biçimde görülen beyin tümörü vakalarında tedavinin başarılı olabilmesi için multidisipliner bir yaklaşım, tam donanımlı bir hastane, uzman bir ekip gerekmektedir. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, “beyin tümörü nedir ve beyin tümörü belirtileri nelerdir” gibi soruları sizler için yanıtladı.
Tümörler, vücudumuzda bir dokunun olmaması gereken bir yerde kontrolsüz biçimde büyümesinin sonucunda oluşur. Pek çok insanın önemsemediği et benleri, yağ bezeleri veya kitleler tümör olabilir. Fakat unutmamak gerekir ki her tümör öldürücü değildir. Ancak beyin tümörleri ve beyin dokusunun durumu istisna niteliğindedir. Söz konusu beyin tümörü iyi huylu bile olsa beyin, kafatası içerisinde kapalı durumda bir organ olduğu için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden beyin tümörleri muhakkak kontrol altında tutulmalı ve doğru zamanda doğru şekilde müdahale edilmelidir.
Beyin tümörlerinin nasıl oluştuğuna dair iki türlü açıklama yapılabilir. Bunların ilki beynin kendi hücreleri içerisinden tümörün gelişmesidir. Diğer bir oluşum şekli de tümörün başka bir bölgeden beyne sıçramasıdır. Beynin kendi hücreleri içerisinden gelişen tümörler iyi huylu ve kötü huylu tümörler olarak ikiye ayrılmaktadır.
Beyin tümörü vakalarının görülme sıklığı her yüz bin kişi içerisinde 3 veya 5 civarındadır. İstatistik verileri sarı ırkta ve kadın bireylerde beyin tümörü vakalarının görülme sıklığının arttığını gösterir. Hemen her yaş grubunda karşımıza çıkabilen beyin tümörleri yaşa göre farklılık gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse kötü huylu beyin tümörleri çocuklarda ve 60 yaş üstü bireylerde daha çok karşımıza çıkar. Geri kalan yaş gruplarında ise iyi huylu beyin tümörlerinin görülme sıklığı daha fazladır.
Beyin tümörlerinin habercisi sayabileceğimiz belirtiler, hastalığın teşhis edilmesi için son derece önemlidir. İster iyi huylu ister kötü huylu beyin tümörleri, belli bir büyüklüğe ulaştıklarında kafa içerisinde ciddi bir basınç artışına sebep olur. Bundan dolayı da beyni fiziken bir tarafa doğru itebilir veya beynin dokusunu ve sinirlerini işgal ederek, beynimizin bazı fonksiyonlarına zarar verebilirler. Beyin tümörü belirtilerinin başlangıcı, kafa içerisindeki basıncın artış göstermesidir. Kafa içindeki basıncın artması bazı belirtileri beraberinde getirir. Eğer kişinin hareketlerinde ve mimiklerinde bir yavaşlama yani apati gözleniyorsa, epilepsi nöbetleri geçiriyorsa, bazı uzuv ve organlarda güçsüzlük hissi varsa, aşırı baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma gözleniyorsa bunlar bize beyin tümörünü haber veriyor olabilir. Tüm bu belirtilerin yanı sıra kişi bazı yeteneklerini kaybediyor, konuşma ve kişilik bozuklukları yaşıyorsa bunlar da beyin tümörü semptomu olabilir. Eğer beyin tümörü belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız geç kalmadan bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Hastalığın erken aşamada teşhis edilmesi, tümörün kontrol altında tutulması ve doğru müdahalenin yapılabilmesi için büyük önem taşır. Beyin tümörü semptomları gösteriyorsanız nöroloji veya beyin cerrahisi birimlerine başvurmakta geç kalmayın.