Bel fıtığı, omurgayı oluşturan kemikler arasındaki disklerde kopma ve yırtılma sonucu sinir köklerinin sıkışmasıdır. Bel fıtığında belin yanında bacağa yayılan ağrı, ayak ve bacaklarda uyuşma, bacak kaslarında güçsüzlük gibi belirtiler görülür.
Bel fıtığı, omurgalar arasında bulunan disklerin zorlanma ve yıpranma sonucu yırtılmasıyla oluşan sinir kökleri sıkışmasına denir. Fıtıklaşmış diskler; boyun, kol, sırt veya bacak ağrısına neden olur. Bu da bel fıtığının oluştuğu alandaki sinirleri etkileyerek uzuvlarda ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlüğe neden olur.
Bel fıtığı, genellikle 30-50 yaş arasındaki kişilerde görülürken, erkeklerde kadınlardan daha sık ortaya çıkar.
Bel fıtığının teşhisi için fiziksel muayenede ağrı, kas refleksleri ve kas gücü değerlendirmesi yapılır.
Fiziksel muayene sonrası röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT), miyelogram ve elektromiyogram (EMG) gibi yöntemlere başvurulur.
Bel fıtığında yatak istirahati, ağrı kesici ve fizik tedavi rahatlama sağlanabilir.
Bu tedavilerle geçmeyen, iş-güç kaybına neden olan ağrı, idrar kaçırma gibi şikayetlerde ise cerrahi tedavi uygulanır. En çok kullanılan yöntem mikrocerrahi tekniklerle yapılan ameliyattır. Ayrıca lazer ile fıtığın küçültülmesi, endoskopik yöntemle fıtığın çıkartılması gibi tedavilerde uygulanabilir.
Bel fıtığı ağrısına sıcak ya da soğuk kompres uygulamak, fizik tedavi, istirahat, egzersiz hareketleriyle kasları çalıştırmak ve ağrı kesiciler iyi gelebilir.
Endoskopik bel fıtığı ameliyatı, belin arka veya yan kısmından 6-7 mm’lik kesi açılarak kamera ile fıtık bulunan bölgeye inilmesi ve dokunun çıkarılması şeklinde yapılır. Operasyon gereken tüm hastalar bu yöntemle ameliyat edilir.
Bu ameliyatın avantajları arasında lokal anestezi ile gerçekleştirilmesi, ameliyat süresinin kısa olması, hastaların aynı gün taburcu olabilmeleri ve günlük yaşamlarına hızla dönebilmeleri bulunur.
Egzersiz ve hafif esneme hareketleri ile fizik tedavi bel fıtığı ağrısını geçirmekte etkilidir.
Hafif şekilde seyreden belirtiler için önce fizik tedavi hekimine başvurabilirsiniz ancak geçmeyen ve şiddetli ağrılarınız varsa beyin ve sinir cerrahına başvurmanız gerekir.
Bel fıtığının en sık görülen belirtileri; bel, kalçada ağrı, ayak ve bacaklarda ağrı ve uyuşma, bel kaslarında hassasiyettir. Bu şikayetler söz konusu olduğunda doktora başvurmanız önerilir.
Bel fıtığı fizik tedavi, egzersiz uygulamaları, dinlenme ile geçebilir. Şiddetli bel fıtığı vakalarında ise cerrahi müdahale uygulanır.
Doğru bir spor ayakkabı ile zorlayıcı olmayan yürüyüşler bel fıtığına iyi gelebilir.