Vücut sağlığını bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanan obezite tüm dünyada büyük bir hızla artıyor. Ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelen obezite, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere; diyabet, yüksek tansiyon, bel ve sırt ağrıları, uyku apnesi, bazı kanser türleri gibi ciddi rahatsızlıklara neden oluyor. Çevremizde birçok insan fazla kilolarından kurtulmak istiyor. Ancak bilinçsizce yapılan beslenme hataları kilo vermeyi zorlaştırıyor. Bilimselliği olmayan diyet yöntemleri ‘zayıflama’ umutlarını tersi bir duruma çevirebiliyor. Fazla kilolardan kurtulmak için düzenli beslenme alışkanlıklarını yaşam tarzı haline getirilmelidir.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nihal Özdemir, çağımızın en yaygın hastalığı olan obezitenin bütün toplumları tehdit ettiğini vurguluyor. ‘Fazla kilolarımdan kurtulmalıyım’ derken yapılan hatalar ile bunlara yönelik çözüm önerilerini sıralayan Nihal Özdemir, bireyin yaşam kalitesini düşüren obezitenin 7’den 70’e her yaştaki çocuk, kadın ve erkeği etkilediğini ifade ediyor. Fazla kilolardan bir an önce kurtulmanın faydalı olacağına dikkat çeken Özdemir, kilo vermenin beden imajını iyileştirip özgüveni artırdığını; kişinin kendisini daha iyi hissetmesine ve günlük aktivitelerini rahat şekilde yapabilmesine olanak sağladığını belirtiyor.
Kilo vermek için bedenin iyi tanıması gerektiğinin altını çizen Nihal Özdemir, bu süreçte metabolizma hızının, kas ve yağ oranının; tüketilen gıdada yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu olarak tanımlanan ‘gıda intoleransı’nın bilinmesinin önemi üzerinde duruyor.
Kişileştirilmiş diyet programının bir diyetisyen gözetiminde ilerlemesinin değerli olduğuna işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Nihal Özdemir, kilo vermeyi engelleyen ve sık yapılan diyet hataları üzerinde durdu. Zayıflamanın çoğu kez fiziksel ve zihinsel bakımdan güç olabileceğini aktaran Özdemir, bu konuda bazen ‘doğru’ diye atılan adımların hedeflenen sonuçları elde edemeyebileceğini belirtiyor.
Bu olumsuzluğun yanlış uygulamalar veya faydaları ispatlanmamış metotların denenmesi sebebiyle ortaya çıkabileceğini anlatan Nihal Özdemir, kimi zaman sağlık problemlerine neden olabilen diyetin ‘kişiye özgü planlanması’ uyarısında bulunuyor.
İnternetteki ‘güvenilir olmayan popüler diyetlerin’ yanında; yeterince su, yağ ve karbonhidrat tüketmemek gibi temel faktörlerin metabolizma dengesini bozabileceğini açıklayan Özdemir, bir uzman rehberliğinde hazırlanacak ‘diyet takvimi’ ve beslenme alışkanlığında yapılacak değişikliklerle sözü edilen olumsuzluğun önüne geçilebileceğine söylüyor.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nihal Özdemir, toplumda sık yapılan kimi ‘diyet hatalarını’ şu başlıklar altında paylaşıyor:
Kilo vermek için saatlerce aç kalmak sık yapılan hatalardan biridir. Ancak aşırı kalori kısıtlaması, vücutta metabolik hızın yavaşlamasına ve enerji eksikliklerine yol açabilir. Hatta bir sonraki öğünde kan şekeri düştüğü ve besin tüketimi artığından kilo alımıyla da neticelenebilir. Bu yüzden ara öğünler ihmal edilmemelidir.
Diyet yaparken yeterince yağ ve karbonhidrat tüketmemek besin eksikliklerine ve bir takım metabolik problemlere sebep olabilir. Dengeli bir diyet, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratları barındırmalıdır. Diyet listesinde daha az yağlı besinlere yer verilmelidir. Kan şekerini yükselten beyaz makarna, beyaz ekmek ve şeker gibi rafine karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Ama vücudu tok tutan ve kompleks karbonhidratlar içeren tam buğday ekmeği, fasulye, baklagiller, sebzeler ve meyveler kilo vermeyi destekler.
Yetersiz su tüketimi diyetlerde en çok yapılan hatalardan biridir. Sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez bir parçası olan su tüketimi kilo verme sürecinde etkilidir. Hayati işlevlere sahip su; metabolizmayı hızlandırır, tokluk hissi sağlar ve vücutta su tutulmasını azaltır. Kalori içermeyen bir içecek olduğundan kilo verme çabalarını destekleyen su tüketmek hem zayıflamanız için hem de sağlığınızı korumak için gereklidir. Günlük su tüketiminin yetersiz olması kilo verme hedeflerinin önüne geçer.
Devamlı tartıya odaklanmak, kilo verme planlarındaki ilerlemeyi doğru bir şekilde analiz etmeyi zorlaştırabilir. Kilo; vücuttaki kas, su ve yağ oranının bir birleşimidir. Egzersiz yaparken kas kütlesi yükselebilir. Yağ kaybı da tartıda bir değişiklik olarak görünmeyebilir. Metabolizmadaki su dengesindeki farklılıklar da tartıdaki dalgalanmalara gerekçe olabilir. Bu yüzden kilo verme süreci ele alınırken vücut yapısı, enerji düzeyi, sağlık iyileşmeleri ve giysilerdeki değişiklikler gibi diğer faktörlerin de göz önünde bulundurulması yararlı olacaktır.
Kilo verme sürecinde porsiyon kontrolü oldukça önemlidir. Porsiyonları kontrol altında tutmak fazla kalori alımını engeller. Özenli porsiyon kontrolü kilo verme sürecine katkı sağlar. Bundan dolayı daha küçük tabak seçmek, yemeğe odaklanmak ve doygunluk hissine odaklanmak kilo vermeye yardımcı olur. Bazen diyet listesine eklenen kuruyemişler, avokado ve bitter çikolata gibi yüksek kaloriye sahip yiyeceklerin aşırı tüketilmesi kilo verme hedeflerini bozabilir. Yüksek oranlarda şeker, sodyum ve yağ içerebilen işlenmiş gıdaların yerine meyve ve sebzeler diyet listesine dahil etmek daha doğru bir yöntem olacaktır.