Sağlıklı bir beslenmede; katkısız, taze ve mevsim gıdalarını tercih etmek vazgeçilmez değere sahiptir. Peki, tüketilen besinlerden maksimum fayda sağlanabiliyor mu? Hangi besinleri birlikte tüketmek gerekiyor? Bu yöntemler ne kadar dikkat ediliyor? Evet, doğru, dengeli ve sürekli bir beslenme kültürü için bu soruların yanıtları önemlidir.
Bazı gıdalar bir arada alındığında besin değeri artar. Sebze, meyve ve baharatlar eş zamanlı tüketildiğinde en yüksek faydayı elde etmek mümkün. İşte merak edilen o besin kombinasyonları…
Karabiberin içeriğinde yer alan ve bir ‘ilaç kadar’ etkili olan piperin ve zeytinyağı, zerdeçaldaki kurkuminin maddesinin emilimini yükseltir. Zerdeçala canlı sarı rengi veren kurkumin; şekerler, proteinler ve reçineler gibi uçucu yağlar vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Zengin fenolik ve flavonoit bileşikleriyle oldukça güçlü bir antioksidan özelliğine sahip zerdaçal; damar sağlığını koruyarak, kalp hastalıklarının gelişmesini önleyebilir.
Yüksek oranda C vitamini, folat ve K vitamini içeren domates, aynı zamanda likopen açısından son zengindir. Güçlü bir antioksidan olan likopen yağda çözünür. Antioksidan özellikler sağlayan, iltihaplanmaları iyileştiren, beyin ve damar sağlığını destekleyen zeytinyağını domates ile birlikte tüketmek emilimi kolaylaştırır ve özellikle kalp sağlığına iyi gelir.
Birçok meyve ve sebzede parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlardan sorumlu bitki pigmenti olan karotenoidler; domates, havuç, kırmızı biber, ıspanak ve brokoli gibi sebzelerde bulunur. Antioksidan katkıları ile sağlığı koruyan karotenoid içerikli sebzelerin kalp dostu zeytinyağı veya avokado gibi yağlarla alınması maksimum fayda sağlayacaktır.
Magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir minerallerini içeren biberiye; sağlık üzerinde olumlu rol oynar. İltihap giderici özelliğinin yanında sindirimi hızlandıran biberiyede yer alan antioksidanlar, kırmızı etteki serbest radikalleri emip, zararlarını yok edebilir.
Somon, sardunya, ringa balığı ve uskumru gibi balıklarda yer alan kolesterol düşürücü yağlar, benzer içerikteki sarımsak ile sentezlendiğinde vücutta iltihabı azaltıcı tesir oluşturur.
Çok tüketilen içeceklerden biri olan yeşil çay, kateşin içeriği bakımından kuvvetlidir. Niasin, riboflavin, folik asit, potasyum, magnezyum ve flor içeren yeşil çay, metabolizmayı hızlandırır. Vücut yağının azalmasına yardımcı olur. Stres azaltıcı ve rahatlatıcı etkiye sahip aminoasit olan teanin içerikli yeşil çay, C vitamini bakımından zengin olan limon ile tüketildiğinde antioksidan kapasitesi büyür. Bağışıklığı güçlendirici etkisi ortaya çıkar.
Hayvansal gıdalardan ve bitkilerden sağlanan hem demir iyi emilir. Ancak hem olmayan demiri emme oranı düşüktür. C vitamini eklemek demir emilimini hızlandırır. Bundan dolayı C vitamini açısından yoğun olan ıspanak, pancar narenciye, yeşilbiber gibi gıdalar birlikte tüketilmelidir.
Bağışıklığı güçlendiren lahana, aynı zamanda kalsiyum deposudur. Vücutta kemikleri gerekli olan kalsiyum emilimi için D vitaminine gereksinim var. Bu sebeple lahana somon, uskumru, ton gibi D vitamini bakımından zengin yağlı balık çeşitleriyle birleştirilebilir.
D vitamini kalsiyum emilimine yardımcı olur. D vitamini içeren yumurta sarısı ile kalsiyum kaynağı peynirin birlikte tercih edilmesi, fayda oranını katlayacaktır.
Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu özellikteki omega-3 yağlarını E vitamini ile kullanılabilir. Örneğin; Badem, omega-3 içeren ton balığı badem ile düşünülebilir.
Güçlü bir antioksidan niteliğindeki A vitamini, bir proteinle iyi bir şekilde emilir. Havuçta bol miktarda bulunan A vitamini etle birlikte alınabilir.