Böbreklerde hasara ciddi hastalıkların neden olduğu düşünülür. Oysa gündelik yaşamdaki basit ama tehlikeli alışkanlıklar da böbrekler için tehdit oluşturuyor. Bu alışkanlıkları bırakmak; böbrek fonksiyonlarını korumak ve oluşabilecek ciddi komplikasyonların önüne geçebilmek için önem taşıyor.
1) Aşırı Dozda Ağrı Kesici Kullanmayın: Ağrı kesiciler, ağrıları azaltabilir ancak özellikle böbrek rahatsızlığı olan kişilerde böbreklere zarar verebilir. Düzenli ağrı kesici alımı azaltılmalı ve doktorun tavsiye ettiği doz aşılmamalıdır.
2) Fazla Tuz Kullanmayın: Aşırı tuz tüketmek kan basıncını artırabilir ve böbreklerde hasara yol açabilir. Yiyeceklere tuz yerine çeşitli baharatlar atarak, kendinizi tuz kullanmamaya alıştırabilirsiniz.
3) İşlenmiş Gıdaları Sınırlandırın: İşlenmiş gıdalarda sodyum ve fosfor bulunur. Böbrek rahatsızlığı bulunan kişilerin fosforu sınırlaması önemlidir. Ayrıca işlenmiş gıdalardaki yüksek fosfor, böbrek rahatsızlığı bulunmayan kişilerde de böbrek ve kemik sağlığını olumsuz etkileyebilir.
4) Bol Su Tüketin: Yeterli miktarda su tüketmek, böbreklerin sodyum ve toksinleri vücuttan atmasını sağlar. Bol su tüketmek, böbrek taşı oluşumunu önlemeye de yardımcıdır. Ancak böbrek yetmezliği olan kişilerin sıvı tüketimini kısıtlamaları gerekebilir.
5) İyi Uyuyun: İyi bir gece uykusu, hem genel sağlık hem de böbrek sağlığı açısından önem taşır. Böbrek fonksiyonları, uyku-uyanıklık döngüsü ile düzenlenir.
6) Sağlıklı ve Dengeli Beslenin: Hayvansal proteinler, kanda böbreklere zarar verebilecek yüksek düzeyde asit üretir. Dolayısıyla vücudun bakımı ve onarımı için gerekli olan protein; meyve ve sebzelerle birlikte dengelenerek tüketilmelidir.
7) Fazla Şekerden Uzak Durun: Şeker tüketimi, böbrek rahatsızlıklarının en önemli iki nedeni olan yüksek tansiyon ve diyabete yakalanma olasılığını yükseltir. Tatlıların dışında çeşniler, kahvaltılık gevrek gibi besinlerde de şeker bulunur. Paketli ürünleri satın alırken içindekiler kısmı okunmalıdır.
8) Sigaradan Uzak Durun: Sigara, genel sağlığa zarar vermenin yanında böbrek kanseri riskini de artırır. Ayrıca kan damarlarına verdiği hasar nedeniyle kan akışını yavaşlatarak böbreklerin olumsuz etkilenmesine yol açar.
9) Düzenli Egzersiz Yapın: Hareketsiz yaşam, böbrek hastalığını olumsuz etkiler. Düzenli egzersiz yapmak, böbrek sağlığında için önemli unsurlar olan kan basıncı ve glikoz metabolizmasının iyileşmesine yardımcı olur.
10) Kilonuza Dikkat Edin: Obezite; hipertansiyon ve diyabet hastalıklarında risk unsuru olmasının yanı sıra böbrekleri de olumsuz etkileyen durumdur. Obez kişilerde böbrekler, normalden daha fazla çalışır. Bu da böbrek hasarına yol açabilir. Beslenme düzeni ve egzersizlerle ideal kiloyu korumak önemlidir.