Bacaklarda meydana gelen her ağrı büyüme ağrısı değildir. Daha farklı sorunların da habercisi olabilir. Gün içerisinde yürürken veya hareket zorluğu yaşarken şişkinlik ve kızarıklıklar oluşuyorsa büyüme ağrısından başka bir etken söz konusudur. Özel Ortadoğu Hastanesi çocuklarda büyüme ve büyüme ağrısı ile ilgili merak edilen her şeyi sizler için anlattı…
Aileler belli dönemlerde çocuklarının sağlıkla alakalı şikâyetleriyle karşılaşıyorlar. Bilhassa 2 ve 12 yaş arası dönemde çocukları kemik ve uzuv ağrılarından şikâyet ettiğini görüyoruz. Bu ağrılar büyüme ağrıları olarak adlandırılıyor. Fakat bacaklarda oluşan her ağrı, büyümeden kaynaklı olmayabilir. Özellikle yürüme ve yoğun hareket sonrası şişkinlikler ve kızarıklıklar meydana geliyorsa bu büyüme ağrısından başka bir soruna işaret ediyor demektir ve geç kalmadan bir uzmana başvurulması gerekir.
Doğum sonrasında küçük halde bulunan kemikler büyüme plağı olarak adlandırılan bölgelerde uzayarak normal ölçülerine ulaşır. Kollar, omuz ve el bileği bölgesinden uzarken bacaklar diz bölgesinden uzar. Bu noktalarda hissedilen ağrıları büyüme ağrısı başlığı altında değerlendiriyoruz. Büyüme ağrıları genellikle diz üstü ve diz altı bölgelerindeki kaslarda oluşur. 2 ve 12 yaş arasında sıkça rastlanan büyüme ağrıları ile ilgili olarak ailelerin dikkatli olması gerekir.
Bu ağrılar erkek ve kız çocuklarında eşit seviyede yaşanır. 12, 13 yaşlarına kadar süren bu ağrılar sonrasında ortadan kaybolur. Kemiğin büyüme hızı, çevresindeki yumuşak dokularda (kas, bağ, ve tendon vb.) zorlanmalara yol açar. Bu zorlanmanın ardından gerilmeler ve ödem oluşur. Büyüme ağrılarının kaynağı budur.
Gündüz gerçekleştirdikleri aktivitelerin ardından çocuklar akşam saatlerinde büyüme ağrılarından şikâyet ediyorlar. Gece dinlenmenin ardından sabah uyandıklarında ağrıları dinmiş oluyor. Özellikle aşırı miktarda efor sarf ettikten sonra bu ağrıların daha şiddetli yaşandığı biliniyor. Dizin alt ve üst kısımlarında kendisini hissettiren bu ağrıların tedavisi için masaj, dinlenme veya basit ağrı kesiciler kullanılıyor. Eğer bu yöntemler bir sonuç vermiyor, ağrılar gün boyu devam ediyor ve üzerine şişlik ve kızarıklıklar gözleniyorsa çocuğun muhakkak bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekiyor.
Büyüme ağrısı zannettiğimiz ağrılar bir başka hastalığın habercisi olabilir. Bu noktada büyüme ağrısı ile karıştırılan hastalıklar şu şekildedir:
Çocukların darbeye bağlı travmaları (özellikle çarpma, düşme gibi olaylardan kaynaklanan) şişlik, morluk, hareket zorluğu, hassasiyet ve ağrıya neden olur. Büyüme ağrılarından farklı olarak travmalarda yaşanan ağrı belli bir bölgeyle sınırlı kalır ve morluklara, şişliklere neden olur. Buna karşın çocuklar büyüme ağrılarını her iki bacağında aynı anda hisseder ve dinlenme sonrası ağrılar geçer.
Yetişkinlere kıyasla çocuklarda daha yaygın görünen eklem ve kemik enfeksiyonlarında yaşanan ağrı büyüme ağrılarından çok daha şiddetli şekilde kendisini gösterir. Sadece bununla da kalmaz çocuğun genel sağlık durumu da kötüye gider. Enfeksiyon durumlarında yaşanan şiddetli ağrıya üşüme, hareket zorluğu, yürüme zorluğu, titreme, ateş, kızarıklık, genel veya lokal ısı artışı ve şişlikler de eşlik ediyor. Sistemik bazı enfeksiyonlarda da kemik ve eklem ağrılarıyla karşılaşabiliyoruz.
Çocukluk evresinde karşılaşılan iyi ya da kötü huylu kemik tümörlerinin bacak bölgesindeki uzun kemiklere daha çok yerleştiğini biliyoruz. Çocuğun gelişim sürecinde tümör de gelişiyor ve belli bir büyüklüğe ulaşıyor. Eklem bölgesi civarına yerleşen tümörler tendon ve kaslar üzerinde baskı yaparak büyüme ağrılarına benzeyen ağrılara neden oluyorlar.
Kan hastalıkları ve lösemi de zaman zaman büyüme ağrıları ile karıştırılabiliyor. Kemiklerin de ciddi biçimde etkilendiği bu ağrılar hiç durmadan sürekli olarak devam ediyor. Eğer çocuk sürekli olarak dinlense de geçmeyen eklem ağrıları yaşıyorsa ne yazık ki bu durum löseminin bir işareti olabilir.
Büyüme ağrısı ile benzer şekilde kendisini gösteren hastalıklar arasında romatizmal hastalıklar da vardır. Geçtiğimiz yıllar içerisinde çocuklarda eklem ağrıları ile kendisini gösteren romatizmal hastalık vakaları büyük artış gösterdi. Çocuklarda romatizmal eklem ağrıları uzun sürmekle kalmıyor hem de çok şiddetli şekilde yaşanıyor. Kaslardaki yorgunluk, ağızda oluşan aft ve ateş çocuğunuzun romatizmal bir hastalığı olduğuna işaret edebilir.
Eğer siz de çocuğunuzda büyüme ağrısına benzeyen ancak başka bir hastalığı işaret eden belirtiler görüyorsanız geç kalmadan Özel Ortadoğu Hastanesi’ne başvurabilirsiniz.