2020 yılından beri tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs ve varyantları ile birlikte domuz gribi vakalarında da artış yaşanıyor. Koronavirüs ile domuz gribi benzer belirtiler gösteriyor. Peki, domuz gribi nedir, belirtileri nelerdir, koronavirüsten nasıl ayrılır? Adana’da domuz gribi tedavisinin başarıyla yapıldığı Ortadoğu Hastanesi olarak domuz gribi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik…
A tipi bir influenza türü olan domuz gribine neden olan virüs, H1N1 virüsüdür. Domuz gribi, diğer grip türleri gibi kış aylarında yoğun olarak ortaya çıkar. Domuz gribi ilk görülen belirtileri; titreme, üşüme ve yüksek ateştir. Her yaş ve kişide görülebilen domuz gribi bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen hastalıklar arasında yer alır.
Domuz gribi, isminden de anlaşıldığı gibi, domuzlardan ve kuşlardan insanlara bulaşmış hastalıktır. Solunum yolu ile insandan insana bulaşan domuz gribi, aynı zamanda bu hastalığı taşıyan hayvanların etlerini tüketme yoluyla da bulaşabilir.
Domuz gribi, mevsimsel grip ile benzer semptomları taşıdığı için ilk aşama tedavisinde grip için uygulanan tedaviler uygulanır. Domuz gribine yakalanan kişinin doktor tarafından önerilen ilaçları tüketmesi, uyku düzenine dikkat etmesi, sağlıklı beslenmesi ve bol sıvı tüketmesi gerekir.
Domuz gribinin belirtileri şunlardır:
Domuz gribi tedavisinde ilk 48 saat büyük önem taşır. Doktorun önerdiği ve virüsün yayılımını durduracak ilaçlar kullanılmalıdır. Hastalığa yakalanan kişi bol C vitamini almalı, su tüketimini arttırmalı ve sebze tüketimini arttırmalıdır. Domuz gribi ilerlemiş seviyede ise hasta, hastaneye yatırılmalı ve doktor kontrolünde hastalığın seviyesine göre tedavi edilmelidir.
Domuz gribi belirtileri kısa sürede kendini belli eder. H1N1 virüsü uzak temasla dahi hızlı şekilde bulaştığı için temas edildikten sonra 2 ile 4 gün içerisinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Domuz gribinin dünyadaki vaka oranı 30 bini aşmışken, bu hastalıktan yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bini aşmıştır. Domuz gribi 2009 yılından bu yana görülmeye devam ederken, hayatını kaybeden insan sayısı önceki yıllara oranla oldukça düşük seviyelerde seyretmiştir.
Domuz gribinde kişi zayıf bir bağışıklık sistemine sahipse ve ilerleyen seviyelerde teşhis konulmuşsa bu hastalık hayati tehlike taşıyabilir. Ayrıca kronik rahatsızlığı olan kişilerin de domuz gribi ile teması tehlikelidir. Domuz gribinin nefes almada zorlanmaya yol açması da akciğer rahatsızlığı olan kişiler için risk taşır.