Bireylerin; bilgisayar, akıllı telefon ve televizyon gibi elektronik cihazları aşırı kullanımını ifade eden “ekran bağımlılığı” uzağı görme kusuru olan “miyopiyi” artırıyor. Sürekli ekran kullanımı sosyal ilişkilerin zarar görmesine, fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açtığı gibi göz rahatsızlıklarını da tetikliyor. Ekran bağımlılığı nedeniyle miyopinin küçük yaşlara kadar inmesi endişelendiriyor.
Uzmanlar, gözün optik sisteminin bir kusuru nedeniyle uzağı net olarak görememe durumu olarak tanımlanan miyop konusunda anne-babaları uyarıyor: "Çocuğunuz objeleri yüzüne yakın mı tutuyor? Ekrana çok yakın mı oturuyor? Veya sık sık gözünü mü ovalıyor? O halde bir sorun var demektir. Vakit geçirmeden doktorunuza başvurun. Miyop testi yaptırın!"
Nesnelerin görüntülerinin retina yerine önündeki bir noktada odaklanması sonucunda ortaya çıkan miyopi, son yıllarda yükselen ekran bağımlılığı dolayısıyla 6 ila 13 yaş arası çocuklarda da gelişmeye başladı. Miyopide genetik ve çevresel faktörler rol oynuyor. Temelde ailesel geçiş gösteren bir rahatsızlıktır. Yani ailesinde miyop öyküsü olan bireylerin miyop olma riski yüksektir. Çevresel faktörler arasında ise yakın mesafeden çalışma, uzun süreli ekran kullanımı, az güneş ışığına maruz kalma ve yoğun okuma gibi faaliyetler yer alabilir.
Gözleri gelişme çağında çocuklarda miyopi ekran bağımlılığı dolayısıyla hızla gelişiyor. Bu ilerlemeyi yavaşlatmak için erken teşhis çok önemlidir. Miyopi problemi olan çocuklarda şu semptomlar görülebilir:
Miyopinin şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Miyopinin düzeltilmesi için gözlük reçete edilebilir, kontakt lens veya refraktif cerrahi gibi tedavi yöntemleri düşünülebilir. Çocuklarda ekran süresi sınırlandırılmalı, çocuklar açık havada sportif veya kültür sanat faaliyetlere yönlendirilmelidir.