Vücutta hiçbir kesi açılmadan kapalı yöntemle yapılan böbrek taşı ameliyatıdır. Ameliyatsız böbrek taşı tedavisi olarak bilinir. Bu işlemde idrar kanalından vücuda girilip ve böbrekteki taşlar çıkarılır. Böbrek taşları büyükse lazerle bu taşlar kum tanesi haline gelene kadar kırılır, ardından çıkarılarak işlem tamamlanır.
Ucunda kamera bulunan kıvrılabilir aletle idrar kanalından (üretra) vücuda girilir. Üretere Access sheet denilen kılıf yerleştirilip içinden pleksible üreteroskop böbreğe iletilir. Taşı gördükten sonra 230 mikron kalınlığındaki lazer teli fleksible üreteroskopun içinden ilerletip taşla temas sağlanır. Kum parçası haline gelene kadar taş kırılır. Daha sonra bu taşlar vücut dışına çıkarılır.
Fleksible Üreteroskopi yöntemin en büyük avantajlarından biri de her iki böbrekte bulunan taşları aynı seansta alabilmeye imkân tanımasıdır.
Aşırı kilolu hastalarda ESWL ve perkütan yöntem genelde uygulanmaz. Fleksible üreteroskopi ise aşırı kilolu hastalarda tercih edilen güvenli bir yöntemdir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Üroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Taş TedavileriÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Üroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.