Kişinin kan şekerinin normal sınırın üzerine çıkması durumu tıp dünyasında hiperglisemi olarak adlandırılır. Kan şekerinin yükselmesi kişide hem ruhsal hem de fiziksel bazı değişikliklere yol açar. Normal bir insan açken kan şekeri seviyesi 70 ila 100 mg/dl aralığındadır. Bu seviye tokken 140 mg/dl’yi geçmemelidir. Kişinin kan şekeri bu seviyelerin üzerindeyse hiperglisemi durumu söz konusudur. Özel Ortadoğu Hastanesi yüksek kan şekeri (hiperglisemi) belirtilerini sizler için anlattı.
Bir insanda hiperglisemi varlığı hem psikolojik hem de fiziksel bazı etkiler gösterir. Kandaki glukoz düzeyinin yüksek olmasının yarattığı etkileri ve hastalık belirtilerini gelin birlikte inceleyelim.
Kişi sürekli olarak açlık hissediyorsa bu yüksek kan şekerinin habercisi olabilir. Glukozun hücrelere girmesi engellendiği için vücut gereksinim duyduğu enerjiyi bir türlü karşılayamaz. Sürekli olarak bir şeyler yeme ihtiyacı ve isteği hisseder.
Çok sık idrara çıkma da hiperglisemi hastalığının belirtileri arasındadır. Kan şekerinin yükselmesi, böbreklerde emilemeyen glukozun dışarı atılmasına yol açar. Vücut bu sayede hücrelerde bulunan glikoz konsantrasyonunu eşitlemeye çalışır. Bu da kişinin normalden daha sık aralıklarla idrara çıkmasına neden olur.
Kişinin sürekli olarak ağız kuruluğu hissetmesi ve normale kıyasla daha çok susaması hipergliseminin en başat belirtileri arasında yer alır. Böbreklerimiz vücuttaki fazla şekerden kurtulmak ister. Hal böyle olunca sıvı kaybederiz. Bu sıvı kaybı da diyabet hastalarının sürekli olarak ağız kuruluğundan şikayet etmelerine yol açar.
Yorgunluk yaygın gözlenen hiperglisemi belirtilerindendir. Enerji üretimi için yeterince glikoz kullanamayan vücut ve zihin, kendisini sürekli olarak yorgun ve bitkin hisseder.
Kilo kaybetmek esasen bir sonuçtur. Yukarıda sözünü ettiğimiz sık sık idrara çıkma ve su tüketimi gibi durumlar vücudun şeker yerine yağ yakmasına sebep olur. Bu da kişinin hızla kilo kaybetmesi ile sonuçlanır. Diyabet hastaları çok sık yemek yeseler bile hızlı şekilde kilo kaybedebilirler.
Kişinin cildinde meydana gelen kuruluk, hasar gören sinirlerin ter bezlerine zarar vermesi gibi sebeplerden dolayı meydana gelir.
Ciltte yaşanan kuruma, cildin gerilmesine ve kaşınmasına sebep olur.
Kişinin kan şekeri düzeyi yükseldiğinde bazı görme bozuklukları da beraberinde gelebilir. Kişi kimi zaman gözlerinin kararması veya bulanık görme durumuyla karşı karşıya kalabilir.
Şeker hastalarının yarasının zor iyileştiği toplumda da bilinen bir gerçektir. Yüksek kan şekeri seviyesi kişinin damarlarına da zarar verir. Bu da vücudun kendisini onarma sürecini aksatır. Yaralar geç iyileşir.
Kan şekeri düzeyinin yüksek olması bazı psikolojik etkileri de beraberinde getirir. Hiperglisemi hastaları depresyona girmeye meyilli hale gelirler. Sürekli olarak kaygı ve endişe hissederler. Eskiye kıyasla daha stresli bir ruhsal grafik çizerler. Gelin hipergliseminin (yüksek kan şekerinin) ruhsal belirtilerini birlikte inceleyelim:
Vücut hiperglisemi durumunda enerji gereksinimini karşılayamaz. Bunun neticesinde yorgunluk hissi çöker. Bu da kişiyi normalden daha tahammülsüz bir hale getirir. Sürekli olarak sinirli, öfkeli bir ruh hali gözlenir.
Sürekli kaygılı olmak da hipergliseminin sık görülen belirtilerinden biridir. Endişeli bir duygu durumu kişiye hakim olur. Kaygı bozukluğu tetiklenebilir.
Tüm bu fiziksel ve ruhsal süreçlerin bir sonucu olarak kişi depresyona karşı daha savunmasız ve meyilli hale gelir.
Hipergliseminin yarattığı zihinsel sorunlar arasında en çarpıcı olanlardan biri kişinin konsantrasyon kaybı yaşaması ve odaklanmakta güçlük çekmesidir. Glikozun beyin hücrelerine ulaşamaması ve dolayısıyla enerji üretememesi kişinin bilişsel becerilerini önemli ölçüde kaybetmesine yol açar.