Kadınlarda idrar kaçırma sorunu, 40’lı yaşlardan sonra sıklıkla görülen bir durumdur. Kadınlarda idrar kaçırma, erkeklere oranla daha fazla görülür ve ciddi psikolojik, seksüel ve sosyal etkileri olan sorunlardan biridir. İdrar kaçırma şikâyeti olan hasta, tıbbi durumu değerlendirildikten sonra tedavi edilir.
Menopoz sonrasında ortaya çıkan idrar kaçırma sorunu, kadınlar için sosyal problemlere neden olur. İdrar kaçırma korkusu, kadınların evden çıkmaya çekinmesine yol açar. Hastalar bazen sorunlarını ifade etmekten utanır ve tıbbi yardım almazlar. Ancak idrar kaçırma, idrar yolları enfeksiyonu gibi bir hastalıktan da kaynaklanabilir. Bu tarz durumlarda hastalık giderildiğinde idrar kaçırma sorunu da ortadan kalkar.
Menopoz sonrasında en sık gözlenen idrar kaçırma sorunudur. Bu tip idrar kaçırma; hapşırma, öksürme, gülme, aniden ayağa kalkma gibi durumlarda gerçekleşir. Buradaki stresten kasıt, kadınlarda oluşan duygusal durum değil, karın içi basıncındaki değişmedir. Stres tipi idrar kaçırmalar, idrarın boşalmasını düzenleyen kas ve dokuların zamanla zayıflamasıyla oluşur. Burada en büyük faktörler doğum ve menopozdur.
Mesane dolu olmasa dahi hastada bir anda sıkışma meydana gelir. İdrar yolu enfeksiyonlarında, mesanede taş olduğunda, Alzheimer veya Parkinson gibi hastalıklarda yaşanır. Bunun nedeni, mesanedeki kasların istemsiz olarak şekilde kasılmasıdır.
Mesanedeki doluluğun hissedilmemesi dolayısıyla idrar kaçırılmasıdır.
Gündüz ve gece sürekli idrar kaçırılmasıdır.
Stres tipi ve sıkışma tipi idrar kaçırma sorunun birlikte gözlenmesidir.
İdrar kaçırma sorunu olan hastanın öncelikle genital organlarda sarkma olup olmadığının tespiti için muayenesi yapılır. Fazla sayıda normal doğum yapan kadınlarda rahim ve vajina duvarlarında sarkma ortaya çıkabilir. Jinekolojik muayene sonrası idrar kültürü ve idrar tahlili gibi testler istenir ve böbrek yollarında taş olup olmadığını araştırmak için ultrasonografi gibi görüntüleme tetkiklerine başvurulur. Daha sonra idrar kaçırmanın tipini belirlemek için ürodinamik değerlendirme yapılır.
İdrar kaçırma sorununun tedavisi; cerrahi yöntemlerle ya da ilaçlarla gerçekleştirilir. Bu tedavide idrar kaçırma tipi, yöntem için belirleyicidir. Örneğin, stres tipi idrar kaçırmada cerrahi yöntemler devreye girer; ancak sıkışma tipinde ilaç tedavisi uygulanır.
Cerrahi yöntem, dış genital bölge kullanılarak yapılır. Bu tür ameliyatlarda karın içine girilmez. Bölgeyi desteklemek için idrar boşaltım kanalının çıkışına bir askı konulur ve hastanın idrarını daha iyi tutar hale gelmesi sağlanır. Sıkışma tipi idrar kaçırmada ise kasılmaları engelleyici ilaç tedavisi uygulanır. Ayrıca pelvik kaslarının güçlendirilmesi için hastaya kegel egzersizleri önerilir. Kegel egzersizleri, vajen dokusunu sıkılaştırır ve pelvik ile kadın genital organlarındaki sarkmayı önler. Böylece idrarın daha iyi tutulmasını sağlar.
Bazı idrar kaçırma hastalarında da cerrahi ya da ilaç tedavisine gereksinim olmadan kasları güçlendirici egzersizler yeterli olabilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.