Kavurucu Sıcaklarda Vücut Direnci Nasıl Arttırılır?
Aşırı sıcak, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle sıcak yaz günlerinde vücut direncinin
arttırılması büyük önem taşıyor. Kavurucu sıcaklarda günde mutlaka 2-2,5 litre su içilmeli ve vücut
direncinin korunmasına özen gösterilmelidir. Adana Ortadoğu Hastanesi olarak sıcak havalarda dikkat
edilmesi gerekenleri sizler için derledik…
Sıcaklık ve neme bağlı olarak vücut ısısı yükselir ve terleme yoluyla vücut ısısı dengede tutulmaya
çalışılır. Ancak aşırı sıcak havalarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz ve havadaki nem
oranı yüksekse terleme ile vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Böyle durumlarda yükselen vücut
ısısı hayati organlarda hasara yol açabilir.
Aşırı sıcaklardan 65 yaş ve üzerindeki kişiler, 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, açık alanda
çalışanlar, aşırı kilolular, tansiyon, şeker, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, kronik
solunum sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalığı bulunanlar daha fazla
etkilenir.
Aşırı Sıcaklardan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
- Aşırı sıcaklardan korunmak için 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.
- Dışarıda bulunmak gerektiğinde güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya
dikkat edilmelidir.
- Dışarıya çıkıldığında açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler
giyilmeli; şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
- Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için 2-4 bardak sıvı
alınmalıdır.
- Risk grubundaki yetişkinler ve yaşlılar, güneş veya sıcak çarpması ihtimaline karşı izlenmelidir.
- Bebek, çocuk ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda asla bırakılmamalıdır.
- Kapalı alanlar iyi havalandırılmalı ve güneş alan pencerelerin perdeleri kapatılarak
gölgelendirilmelidir.
- Vücut ısısının korunması için sık sık duş alınmalıdır.
- Susuzluk hissedilmese dahi günde mutlaka 2-2,5 litre su içilmelidir.
- Yağlı ve yağda kızartılan besinler tüketilmemeli, yemekler haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az
suda pişirme gibi yöntemlerle hazırlanmalıdır.
- Vücut direncini artırmak ve vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral alması için bol miktarda sebze
ve meyve tüketilmelidir.
- Sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu tercih edilmelidir.
- Kafein, alkol ve şekerli içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açacağı için
tüketilmemelidir.
Uzman görüşleri sadece tavsiye niteliğindedir gerekli
görüldüğünde ilgili uzmana başvurmanız önerilir.
Benzer Haberler