Başta karaciğer olmak üzere hücreler tarafından doğal olarak üretilen kolesterol, vücut için gerekli olan yağ benzeri bir bileşiktir. Hücre zararlarını onarma ve hormon üretimi fonksiyonuna sahip kolesterolün; düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) olmak üzere iki türü vardır. Yüksek LDL düzeyleri damarları tıkayarak kalp hastalıklarına yol açabilir. HDL ise kötü kolesteroli temizler. Her yaşta dengeli bir kolesterol seviyesi önemlidir. Kalp sağlığı için ciddi riskler içeren yüksek kolesterolün önüne geçebilmek için; sağlıklı yaşam tarzı, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz şarttır.
Son yıllarda kolesterolün beslenme ve sağlık üzerindeki etkileri tartışılıyor. Dünyada yaş ortalaması ve hareketsiz yaşam artıyor. Buna bağlı olarak gelişim gösteren kötü kolesterol; çok sayıda rahatsızlığa zemin hazırlıyor. Yüksek kolesterolün nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Kolesterol, doğru beslenme kültürü ve sağlıklı bir yaşamla düşürülebilir. Margarin, palm yağı, sakatat gibi doymuş yağların yerine; lif ve antioksidan içerikli ve doymamış yağ özelliğindeki avokado, fındık, fıstık, ceviz, balık, zeytinyağı benzeri ürünler daha fazla tercih edilebilir. Araştırmalar, lif bakımından zengin besinleri tüketmenin felç olma riskini azalttığını ortaya koyuyor. Bu yüzden rutin beslenme diyetine lifli ürünler eklenerek kolesterolle mücadele edilebilir.
Hayati öneme sahip kalp ve damar sağlığını tehdit eden kötü kolestrol mutlaka dengede tutulmalıdır. Organlara sinsice hasar veren yüksek kolestrol, karaciğer yetmezliği kalp krizi, felç ve gibi birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Unutulmamakladır ki; kolestrolün temel nedeni tüketilen zararlı gıdalardır.
Peki, kalp ve damar hastalıkları riski nasıl ortadan kaldırılabilir? Bunun için sık sık vurgulandığı gibi öncelikle yaşam tarzı değişikliklerine ihtiyaç vardır. Kolestrolü seviyesini aşağıya çekmek için sağlıklı ürünlerle beslenme alışkanlığı geliştirilmelidir. Ayrıca ideal bir kiloya sahip olmak gerekiyor. Sağlıklı bir vücut için elbette pek çok besinden faydalanılabilir. Fakat bazı besinler kalp sağlığına daha iyi geliyor. Bilimsel çalışmalar da agresif yağ sınırlamasının ölüm oranını azalttığını göstermiştir. Öte yandan omega-3 yağ asitleri içeren somon, tuna, uskumru çeşidi balıklar ile ceviz, keten tohumu yağı ve kanola yağı gibi gıdalar kanda pıhtı oluşumunu azaltıp damar genişletici etki sağlıyor. İşte kolesterolü düşürmek ve kalp ve damar sağlığını korumak için yapılması gerekenler…