Sezaryen sonrası kesinin yapıldığı bölgede, uterus boşluğunun iç duvarında oluşan bir kusur olan istmosel, anormal kanamaya ve ikincil kısırlığa neden olabilir.
Menstrüel kan bir uterus istmoselinde sıkışırsa uterus astarının iltihaplanmasına yol açar. Bu iltihaplanma, spermleri uterustan yumurtaya ilerlediği sırada öldürür ve embriyo implantasyonu için uygun olmayan bir ortama neden olur. Bu da kısırlığa yol açabilir. Tedavi edilmemiş bir uterus istmosel varken hamilelik meydana gelirse, sezaryen skarının bulunduğu yerdeki anormal ince kas duvarı nedeniyle düşük yapma ihtimali ve hatta uterustaki yaranın yırtılma riski bulunur.
İstmoselin kesin nedenleri henüz bilinmiyor ancak sezaryen sonrası uterus kesiğinin anormal veya eksik iyileşmesiyle ilgili olduğuna dair veriler bulunuyor. Sezaryan sonrası uterusu onarmak için kullanılan dikiş tipi ve uterusun onarılıp onarılmaması stmosel oluşumuna etki ediyor.
İstmoselin en sık görülen belirtileri anormal kanama ve ikincil kısırlıktır. En sık görülen kanama şekli, adetin olağan kanamasını takiben birkaç gün süren kahverengi kanamadır. Bazen de hiçbir semptom göstermeyebilir.
Sezaryen sonrası herhangi bir zamanda anormal kanama veya sekonder kısırlık yaşanması halinde istmoselden şüphelenilir.
İstmoseli teşhis etmenin en doğru yolu, salin infüzyon sonohisterogramı (SIS) denilen bir ultrason prosedürüdür. SIS, sezaryen skarının bulunduğu yerde uterus duvarında kusur bulunup bulunmadığını ve yaranın yakınındaki kas duvarının kalan kalınlığını belirleyebilir. Rahim duvarının sezaryen skarının yakınında daha ince olması yaygındır ancak istmosel halinde rahim duvarı, bazen 1 mm'den bile daha ince durumda olabilir.
İstmosel tedavisinin en yaygın olanı laparoskopik onarımdır. Anormal kanaması olan veya uterus kas duvarı 5 mm'den ince olan ya da yeniden hamile kalmayı planlayan kadınlar için en iyi tedavi seçeneğidir. Bu operasyonda, kusurlu bölge tamamen çıkarılır. Ardından uterusun kas duvarı 2-3 kat emilebilir sütür ile yapılandırılır. İyileşme süresi 1-2 haftadır.
Bu işlemde tüm anormal kanamalardan tamamen kurtulma olasılığı daha yüksektir. Kas duvarı kalınlaşacağı için sağlıklı gebelik sağlar ancak güvenli hamilelik için 4 ay beklenmelidir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.