Laparoskopi, karın bölgesine karbondioksit verilerek şişirilmesi ve kamera yardımıyla bu bölgenin detaylı şekilde incelenmesidir. Laparoskopi uygulamasıyla cerrahi işlemler de gerçekleştirilir.
Kadın iç genital organlarının detaylı olarak incelenebildiği ve gerektiğinde müdahale yapılabilen laparoskopik uygulamalar ile rahimdeki myomlar tedavi edilebiliyor.
Myom, rahim kas ve dokularına bağlı olarak oluşan ve “ur” adı verilen iyi huylu tümör tipleridir. Myomlar, rahmin kendi dokusunda ortaya çıkabilir ve zamanla gelişim gösterir. Çeşitli olumsuz etkilere sebep olabilen myomların doğru tanısının yapılması çok önemlidir.
Myomlar, 20-35 yaş aralığında olan kadınların %20-25’inde görülüyor. Bu oran, yaşın ilerlemesiyle artış gösteriyor. 45 yaş üzeri kadınların yaklaşık %40’ında myom oluşuyor. Ayrıca doğum yapmamış kişilerde myom oluşumu ihtimali artarken, menopoz dönemi sonrası vücutta myom görülme ihtimali de azalıyor ve myomların boyutlarında küçülme gözleniyor.
Myomlar genellikle herhangi bir belirti göstermeden ve sağlık sorunlarına sebep olmadan gelişir. Myom teşhisi de başka şikâyetler ya da rutin muayeneler sırasında yapılan tetkiklerde genellikle rastlantısal olarak teşhis edilir. Bazen de myomlar oluştukları rahim bölgesinde çeşitli şikâyetlere neden olabilir. Bu şikâyetler uzun süreli kasık ağrıları, bel ağrıları, kasık bölgesi ağrıları, aşırı ağrılı adet görme, adet düzensizliği olarak sıralanabilir.
Minimal bir giriş cerrahisi yöntemi olan laparoskopik myom ameliyatının öncesi ve sonrası, diğer yöntemlere göre daha konforludur ve başarı oranı yüksektir.
Ameliyatta genel anestezi uygulanır. Karın bölgesinde 2-3 adet 0,5-1 cm’lik kesiler oluşturulur. Bu kesiler aracılığıyla karın bölgesine karbondioksit gazı verilerek bu bölge şişirilir. Sonrasında karın içerisine yerleştirilen kamera ile myomlar incelenir. Böylece şişen karın bölgesindeki sorunlar ve anormallikler daha detaylı şekilde görülebilir. İşlemin ardından kanamanın azaltılması için myom içine özel ilaçlar enjekte edilir ve myomların olduğu rahim duvarına kesiler yapılır. Yapılan kesilerden geçirilen aletlerle myomlar rahimden tek tek çıkartılır ve boşluğun onarılması için iki kat halinde özel dikiş yapılır. Sonrasında, kanama kontrolü yapılarak, karın içerisindeki karbondioksit gazı boşaltılır ve operasyon sona erer.
Laparoskopik myom ameliyatında karın bölgesinde minimal kesiler yapılması, iz kalma ihtimalini düşürür. Hastanede kalış süresini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır. Operasyon sonrası ağrı, kanama gibi şikâyetler daha az yaşanır. Enfeksiyon oluşma ve karın içi yapışıklığı oluşma riski, diğer yöntemlere göre daha azdır. Hasta günlük yaşamına hızlı şekilde döner.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.