Lenf düğümleri, vücudun bağışıklık sisteminde önemli fonksiyonlara sahiptir. Lenf sıvısında dolaşan maddeleri filtreleyen, bünyenin enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan beyaz kan hücrelerini (lenfositler) kapsayan lenf düğümleri; genellikle soğuk algınlığı ve bakteri gibi viral enfeksiyonlar ile kanserden dolayı şişebilir. Lenf düğümleri konusunda açıklamalarda bulunan Adana Özel Ortadoğu Hastanesi Hematoloji Uzmanı Uzm. Dr. Cem Kis, uyarıyor: Lenf bezleri sert, hareketsiz bir özellikteyse ve büyümeye devam ediyorsa mutlaka hekime başvurun!
“Lenf bezleri veya lenf nodu” olarak bilinen lenf düğümleri, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde hayati işlevler üstleniyor. Filtre görevi sayesinde bakterileri ve diğer hastalıklıların vücuda yayılmasını önleyen lenfatik sistem, lenf damarları ve özelleşmiş lenfatik dokulardan meydana gelir. Lenf damarları, lenf düğümleri (nodları), dalak, tonsiller ve ince bağırsaktaki payer plaklarından oluşan lenfatik organlarının sağlıklı yapıda olmaları gerekir.
Vücudun hemen her yerinde bulunan lenfatik sistem, damar ve lenf düğümleri ağından oluşuyor. Baş, boyun, koltuk altları ve kasık bölgesindeki lenf düğümleri bazen şişebilir. Bu vücutta kimi hastalıkların habercisi olabilir. Lenf bezlerindeki şişlik lenf düğümlerinde hassasiyet ve ağrı ile dışa vurur. Büyüklüğü bezelye ve fasulye taneleri ile ceviz boyutlarında olabilen şişmiş lenf düğümlerine bağlı olarak; yutmada veya nefes almada güçlük, kilo kaybı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, terleme, ateş ve üst solunum yolu enfeksiyonunu gelişebilir. Lenf düğümlerinde şişme; lupus veya romatoid artrit gibi bir romatizmal hastalıklar ile HIV veya mononükleoz benzeri enfeksiyonlardan kaynaklanmış olabilir.
Vücutta gruplar halinde olan lenf düğümleri genellikle bir enfeksiyondan dolayı şişer. Lenf düğümlerinin şişme nedenleri şu şekilde sıralanabilir: “Soğuk algınlığı, kulak, boğaz, cilt enfeksiyonları, tüberküloz, kızamık, diş ve dişeti sorunları, immün yetmezlik virüsü (HIV), kedi tırmığı hastalığı, lupus ve romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar, lenf bezi kanseri (lenfoma), kemik iliği veya kan kanseri (lösemi), lenf düğümlerine yayılmış (metastaz yapmış) diğer organ kanserleri.”
Şişmiş lenf düğümleri uygun tedavilerle iyileşir. Ancak rahatsızlık 2 ile 4 hafta devam ediyorsa yeniden bir uzmana görünmek şarttır.