Canlı vücudu kas, kemik ve organlardan meydana gelir. İç organların korunmasını, kasların tutunabilmesini ve bedenin dik durmasını sağlayan yapıya ise omurga adı verilir. Omurga, vücudun farklı bölgelerine dağılan omur kemiklerinden oluşur. Her omurun görevi, vücutta bulunduğu bölgeye göre değişmektedir. Omurgada yaşanan rahatsızlıklar yoğun bir ağrı ile kendisini gösterir. Bu süreç zaman içerisinde vücut postürümüzün, duruşumuzun bozulmasına yol açar. Duruş bozukluklarından biri de bel düzleşmesi yani Lomber Lordoz’dur. Peki Lomber Lordoz nedir? Nasıl tedavi edilir? Özel Adana Ortadoğu Hastanesi sizler için anlattı.
Günlük yaşantımızda farkında olmaksızın yaptığımız hareketler veya maruz kaldığımız durumlar beden sağlığımız üzerinde etkili olur. Teknolojik gelişmeler ve konforlu yaşantı bedenimizin daha az yorulmasını sağlıyor. Ancak bu konfor bedenimizle ilgili bazı problemler doğurabiliyor. Yüksek beden gücü ile çalışmak gibi hareketsiz kalmak da bazı sağlık sorunlarını tetikler. Onlardan bir tanesi de bel düzleşmesi yani Lomber Lordoz…
Omurga, bedenin farklı yerlerine dağılan 33 farklı omurdan meydana gelir. Belde bulunan omurlar, tıp literatüründe Lomber olarak adlandırılır. Omurga, bilhassa bel ve boyun bölgelerinde kıvrımlı bir yapıda bulunur. Bu kıvrımlara da Lordoz adı verilir. Lordoz kıvrımı, omurgamızın rahat bir şekilde hareket edebilmesini, eğilip bükülebilmesini sağlar. Omurgada meydana gelen rahatsızlıklar duruş bozukluklarına sebep olur. Lomber Lordoz ya da bir başka deyişle bel düzleşmesi, en çok rastlanan duruş bozuklukları arasında yer alır.
Boyun bölgesinden kuyruk sokumuna dek uzanan omurgamızın S şeklinde bir yapısı vardır. Omurga, bel bölgesinde içeri yönde kıvrılır. Bel kısmında omurların hafif öne doğru kıvrılması, Lordozun sağlıklı bir yapıda olduğu anlamına gelir. Bu kıvrılma belimizi kolaylıkla hareket ettirebilmemizi sağlar. Hareketsiz bir yaşam tarzı benimsemek, fazla kilolu olmak, düşmek, çok ağır bir işte çalışmak veya zamanının büyük bir bölümünü masa başında geçirmek bel bölgesindeki kasların gerilmesine neden olabilir. Buna bağlı olarak kas spazmı yaşanması beldeki bu kıvrımın düzleşmesine sebep olur. Lomber Lordoz düzleşmesi bu şekilde meydana gelir. Lomber Lordoz düzleşmesinin habercisi bel bölgesinde hissedilen şiddetli ağrılardır. Bel kısmındaki omurlarda kayma yaşanan kişilerde lomber lordozun arttığını söyleyebiliriz.
Bel bölgesindeki bu kıvrımlı yapının bir benzeri boyunda da bulunmaktadır. Bu kıvrımlar sağlıklı bir omurga yapısı için olmazsa olmaz niteliktedir. Boyun bölgesindeki kıvrımların zamanla yok olması boyun ağrılarına sebep olur. Zamanla boynun hareketini engelleyecek düzeyde bir soruna yol açabilir. Bu düzleşmeye de servikal lordoz düzleşmesi adı verilir.
Lomber Lordoz tedavisindeki en önemli unsur, bu düzleşmeye sebep olan faktörlerin tespit edilmesidir. Eğer lomber lordoz vakası fazla kilolardan kaynaklanıyorsa atılacak ilk adım kişinin kilo vermesidir.
Lomber Lordoz düzleşmesinde tedavi için uyku kalitesi ve uyku sağlığı büyük önem taşır. Belin şeklini alan yumuşak yataklardan uzak durmakta, sert ve belin şeklini almayan yataklar tercih etmekte fayda vardır.
Göz önünde bulundurulması gereken konulardan biri de kişinin ayakta dururken veya otururken, duruş pozisyonuna dikkat etmesidir. Örneğin oturma pozisyonunda belinizde bir kıvrım meydana getirecek şekilde belinizin arkasına bir yastık koyabilirsiniz. Bu Lordoza iyi gelecektir. Ayakta uzun süreler geçiriyorsanız, vücut yükünüzü devamlı olarak tek bir bacağa yüklemekten kaçının.
Eğilip de yerden bir şey almanız gerektiğinde belinizi bükmek yerine dizlerinizi kırarak eğilmeniz, daha güvenli olacaktır.
Lomber Lordoz tedavisinde fizik tedavi uygulamalarının kullanılması şarttır. Lordoz egzersizleri tedavinin en etkili unsurlarından biridir. Bu egzersizler profesyonel bir fizyoterapist kontrolünde öğrenmeli ve tümüyle doğru şekilde uygulanmalıdır. Yanlış bir egzersiz uygulaması lordozun daha da kötü hale gelmesine sebep olur.
Lordoz tedavisinde en mühim konulardan biri kasların hareket etmesi ve gevşemesidir. Bu yüzden hekim tavsiyesi olmadan lordoz korsesi kullanılmamalıdır. Lordoz korsesinin kullanılmasına muhakkak bir hekim karar vermelidir.
Lomber Lordoz tedavisi kapsamındaki esas hedef, bel bölgesindeki kasların kasılmasına son verip kasların gevşemesini sağlamak ve güçlendirmektir. Lomber Lordoz egzersizlerin bir kısmı güçlendirme bazıları da gevşetmeye yönelik hareketlerdir.
Hem ayakta hem de yatay pozisyonda uygulayabileceğiniz lordoz egzersizleri mevcuttur. Pilates yapanların yakından tanıdığı:
gibi hareketlerin lordoza iyi geldiği düşünülmekle birlikte en doğru kararı doktorunuz verecektir.